05 Μαρτίου 2017

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε συγκέντρωση στήριξης του Φιγιόν -Απόψε στις 9 θα πει αν παραιτείται

Συγνώμη ζήτησε από τους υποστηρικτές του ο Φρανσουά Φιγιόν για το #penelopegate σε συγκέντρωση στο Παρίσι.
«Ακόμα και αν αυτή η κατηγορία εναντίον μου είναι άδικη σας χρωστάω μια συγγνώμη. Εκανα το πρώτο λάθος, ζητώντας από τη γυναίκα μου να εργαστεί για μένα. Δεν θα έπρεπε να το κάνω. Έκανα ένα δεύτερο λάθος ως υποψήφιος να μην σας πω γι 'αυτό» είπε ο υποψήφιος της Δεξιάς για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δέχεται έντονες και αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί εκφώνησε μια ομιλία διάρκειας 28 λεπτών σε ανοικτή συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Παρίσι κατά την οποία δεν διευκρίνισε αν θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ή αν σκοπεύει να παραιτηθεί.


Ο Φιγιόν κατηγορείται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για αργομισθίες στην σύζυγο και τα παιδιά του, την ώρα που κορυφαία στελέχη της Δεξιάς τον έχουν εγκαταλείψει, πιστεύοντας ότι λόγω της εμπλοκής του με την δικαιοσύνη θα χάσει τις εκλογές. Την Δευτέρα 6 Μαρτίου τα κεντρικά όργανα του συντηρητικού κόμματος θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν ο Φιγιόν θα αποσυρθεί από την κούρσα και ποιός θα είναι ο υποψήφιος στη θέση του. Ωστόσο, απόψε στις 9 το βράδυ ο Φιγιόν αναμένεται να εξηγήσει τις προθέσεις του, σε γαλλικό κανάλι.


Στην ομιλία του στο Τροκοντερό, στην οποία εμφανίστηκε έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Πενέλοπι, ο Φιγιόν κατήγγειλε ότι κάποιοι κάνουν «ανθρωποκυνηγητό» για «να σπάσουν την Δεξιά».

«Σας ευχαριστώ, εσάς που δεν αποθαρρύνεστε ποτέ. Είστε η ιδέα της Γαλλίας, αυτή η αιώνια ιδέα που είναι μεγαλύτερη από εμένα, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή την εκλογή.

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία έγινα ο στόχος όλων. Είναι μια προεκλογική εκστρατεία όπου το άτομό μου υπερκαλύπτει κάθε άλλη πληροφορία. Αλλά ακόμη κι αν όλες οι κατηγορίες εναντίον μου είναι άδικες και ενορχηστρωμένες, σας οφείλω μια συγγνώμη, γιατί πρέπει να υπερασπιστώ την τιμή μου και την τιμή της συζύγου μου, ενώ το ουσιώδες για εσάς θα ήταν να υπερασπίζομαι την πατρίδα μας», είπε στην ομιλία του ο Φιγιόν.


«Μου επιτίθενται από παντού και πρέπει συνειδητά να σας ακούσω, να ακούσω αυτό το τεράστιο πλήθος που με ωθεί να προχωρήσω, αλλά πρέπει επίσης να αναρωτηθώ για όσους εγκαταλείπουν το σκάφος και αμφιβάλλουν. Η ευθύνη τους είναι τεράστια, και η δική μου επίσης...» πρόσθεσε σε δραματικό τόνο ο υποψήφιος της Δεξιάς.

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης στο Τροκαντερό Bruno Ratailleau δήλωσε στα ΜΜΕ ότι προσήλθαν πάνω από 200.000 άνθρωποι, αλλά σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά Μέσα, ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός. Ο Bruno Retailleau πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση ήταν μια «εκπληκτική επιτυχία» και υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα του Φιγιόν είναι «νόμιμη».

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του συντηρητικού κόμματος «άδειαζαν» τον Φιγιόν. «Πρέπει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί υποψήφιος στη θέση του, αλλά δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τον Φρανσουά Φιγιόν. Το απλούστερο θα είναι φυσικά να προταθεί ο δεύτερος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλέν Ζιπέ», δήλωσε ο βουλευτής Christian Estrosi.

Ας σημειωθεί ότι την ώρα που ο Φιγιόν συγκέντρωση εκατοντάδες χιλιάδες γάλλους στο Τροκαντερό, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοκρατίας, κρατώντας κατσαρόλες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα παραίτησης του Φιγιόν «για τον σεβασμό του λαού και της δικαιοσύνης».


Ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος και πρώην υπουργός Dominique Bussereau, ο οποίος δεν στηρίζει πλέον τον Φιγιόν μετά την εισαγγελική παρέμβαση εναντίον του, δήλωσε ότι η συγκέντρωση του Τροκαντερό είναι «ένα πονεμένο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας», υπονοώντας ότι ο υποψήφιος θα αναγκαστεί από το κόμμα του να αποσυρθεί.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης».

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν και να αφήσει τη θέση του στον αντίπαλό του στις προκριματικές και πρώην πρωθυπουργό και νυν δήμαρχο του Μπορντό Αλέν Ζιπέ.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από πηγή που πρόσκειται στο κόμμα ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί και ο Ζιπέ συζήτησαν χθες το βράδυ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εμπλοκή του Φιγιόν σε σκάνδαλο περί αργομισθίας της συζύγου του.

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε σήμερα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε "σίγουρη αποτυχία" και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

"Στους Ολυμπιακούς όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου", είπε ο Λαγκάρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών, τα οποία θα προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν, όπως είπε ανώτερο στέλεχος του κόμματος ''Οι Ρεπουμπλικανοί'' αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι ο Αλέν Ζιπέ.

"Μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία", δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί, ένας στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αύριο το πρωί.

"Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιος έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει".

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

"Το ευκολότερο πράγμα προφανώς...είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ", είπε ο ίδιος.


Ο Ζιπέ θα κέρδιζε την προεδρική εκλογή
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Kantar Sofres ο Φρανσουά Φιγιόν χάνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ αν υποψήφιος ήταν ο Αλέν Ζιπέ θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο με 24,5% και θα απέκλειε τον Εμμανουέλ Μακρόν (20%).