20 Μαρτίου 2017

ΔΩΡΟ ΠΟΛΑΚΗ➤Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών;

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προανήγγειλε -μεταξύ άλλων- πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων και είπε: «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι»

Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει για τους ειδικευόμενους γιατρους του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπροσώπων τους, εάν εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τροπο εκπαίδευσης και άσκησης ειδικότητας που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τις αλλαγές περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας.

Ειδικότερα, προανήγγειλε πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων καθώς και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τη δεξαμενή των ειδικευόμενων, με τοποθέτησή τους γενικά σε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι σε συγκεκριμένη κλινική νοσοκομείου.

Η φράση που συμπυκνώνει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ειδικευόμενων, τη μελανή πραγματικότητα για τον κλάδο τους, ειπώθηκε στην προαναφερθείσα συνεδρίαση απο τον κ. Μάρκου: «Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι», φράση που θεωρείται ότι αφήνει... ορθάνοιχτο το θέμα της αμοιβής των γιατρών που ειδικεύονται στα νοσοκομεία.

Το θέμα των ειδικευόμενων γιατρών εξελίσσεται σε μεγάλη «πληγή» του ΕΣΥ, καθώς οι γιατροί αυτοί, παρότι νέοι και ουσιαστικά εκπαιδευόμενοι, καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και τεράστιες ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων, παρότι μεγαλώνει το «κύμα» των ειδικευόμενων που φεύγουν για νοσοκομεία του εξωτερικού.

Εκτιμάται ότι από τις περίπου 11.000 θέσεις για ειδικευόμενους που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ειναι καλυμμένες οι 7.000. Ενδεικτό της οριακής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το υπουργείο Υγείας το 2015 είχε παρατείνει τον χρόνο άσκησης της ειδικότητας των γιατρών που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσουν κλινικές από την αποχώρηση των ειδικευόμενων.

«Το Κίνημα Νέων Ιατρών παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους - σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Νέων Ιατρών.

«Όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν» επισημαίνουν.

Αναφορικά με το οριζόμενο «ως πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και την εναλλαγή (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α», το Κίνημα Νέων Ιατρών διατυπώνει την αντίθεσή της με αιχμηρό όσο και σαρκαστικό παράδειγμα: «ένας ειδικευόμενος θα τοποθετείται  στην 6η ΥΠΕ και θα κάνει ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι "σοφοί" αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους» τονίζουν δηκτικά οι εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ