Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι δανειστές εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε κρίσιμα θέματα που άπτονται στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με κυρίαρχο τις αλλαγές στο κεντρικό σύστημα προμηθειών.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ο Π. Πολάκης έχει ανακοινώσει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο και που αφορά στο τρόπο που θα γίνονται οι προμήθειες υλικών και άλλων αναλώσιμων από το ΕΣΥ με στόχο τον έλεγχο των δαπανών. Παρά τις εξαγγελίες του αναπλ. υπουργού όμως οι αλλαγές έχουν μείνει στα λόγια, γεγονός που προκάλεσε την αποδοκιμασία των θεσμών.
Ο αναπλ. υπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο και για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων. Στη "σκιά" των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές για υλικά και φάρμακα, οι θεσμοί έχουν ζητήσει να ενημερώνονται σε τριμηνιαία βάση με εκθέσεις για την αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων, δηλαδή για το πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τον Προϋπολογισμό, ποια είναι η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τι προμήθειες γίνονται για αν δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις.
Οι θεσμοί έβαλαν ακόμη στο τραπέζι την είσπραξη του claw back (επιστροφές από τις δαπάνες που καταγράφονται πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ) για το 2016 από τις επιχειρήσεις της Υγείας (φαρμακευτικές, ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντα), καθώς και την άμεση τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων από προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί από την αγορά φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, με τον Παύλο Πολάκη να έχει δηλώσει πως η είσπραξη θα γίνει τμηματικά και ανά μήνα ώστε να μην οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία οι επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να έχει και δεύτερη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να τους παρουσιάσει πρόταση για το πως θα εισπραχθεί γρηγορότερα το claw back από την αγορά.
Από την πλευρά του, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε για τις δαπάνες του Οργανισμού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τήρηση των προϋπολογισμών της περίθαλψης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών του δημοσίων προς τις επιχειρήσεις παραμένει πρώτης προτεραιότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις (για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακο, φυσικοθεραπείες, επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς κ.ά) αγγίζουν τα 1,136 δισ. ευρώ. Αν και το σύνολο των οφειλών είναι μειωμένο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο, οι δανειστές ζητούν να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η "τρύπα” στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τέλος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η μείωση κατά 30% των υπερβάσεων που καταγράφονται στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο 2017, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr