02 Μαρτίου 2017

ΠΛΙ ΠΟ@ΤΣΑ ΡΕ ΑΛΕΞΗ; "Κόκκινη κάρτα" από το κουαρτέτο για μείωση του ΕΝΦΙΑ

"Πράσινες", "κίτρινες" και "κόκκινες" κάρτες έβγαλε το κουαρτέτο στις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση για αντισταθμιστικά μέτρα. Όπως ανέφερε πηγή με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων "μερικά από αυτά είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες και πιο έντονες διαφωνίες, δηλαδή η "κόκκινη" κάρτα που σηκώθηκε με μεγαλύτερη επιμονή, αφορούσε στον ΕΝΦΙΑ και ειδικότερα στην πρόταση για μείωση του φόρου.

Ο λόγος για τον οποίο διαφωνεί το κουαρτέτο, είναι η απόδοση και το γεγονός ότι θεωρείται ο πιο σίγουρος φόρος. Θα μπορούσαν να συζητήσουν τυχόν αλλαγές, μόνο αν βρισκόταν κάποιο ισοδύναμο εξίσου αξιόπιστο εισπρακτικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Τα δύο στοιχεία που θα καθορίσουν το “ψαλίδι” σε συντάξεις και αφορολόγητο

Ήταν πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης και όπως αντιλαμβάνεστε ο καθένας έβαλε στο τραπέζι το μάξιμουμ των προτάσεών του. Αυτό επιτάσσει η διαπραγματευτική λογική. Με τη φράση αυτή, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο για το ύψος των μέτρων, όσο και για τα επιμέρους μέτρα και ειδικά σε ότι αφορά στο αφορολόγητο και στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων.

Το ίδιος στέλεχος θεωρεί πως είναι πολύ κρίσιμη η διαπραγμάτευση που γίνεται σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια και θα συνεχιστεί αύριο σε επίπεδο υπουργών και εκπροσώπων των Θεσμών για τον προσδιορισμό των τελικών επιδόσεων του προϋπολογισμού το 2016.

Τα στοιχεία που μπαίνουν στο τραπέζι είναι κυρίως δύο και από αυτά θα εξαρτηθούν οι περικοπές του αφορολογήτου και η τύχη της προσωπικής διαφοράς.

Το πρώτο στοιχείο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προκύψει το 2016. Γιατί άλλο πράγμα είναι να το προσδιορίσεις στο 0,5% του ΑΕΠ, όπως προβλεπόταν αρχικά, άλλο να είναι 2% όπως αποδέχεται η Κομισιόν και άλλο να φτάσει στο 2,5% (μαζί με το 0,3% που ήταν το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους).

Το δεύτερο επίσης πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι να αποφασιστεί ποια από τα επιπλέον έσοδα είναι επαναλαμβανόμενα και ποια όχι και τα επόμενα χρόνια.

Ο συνδυασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 και των επαναλαμβανόμενων εσόδων και τα επόμενα χρόνια μπορεί να μειώσει το λογαριασμό των μέτρων από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. που ζητούν οι δανειστές.

Στο σημείο αυτό άλλο κυβερνητικό στέλεχος επιχειρεί μία πρόβλεψη λέγοντας πως ο τελικός λογαριασμός θα είναι μεταξύ 2% που ζητούν οι δανειστές και 1,5% που επιδιώκει η κυβέρνηση, δηλαδή πέριξ των 3 δισ. ευρώ.

Αν τελικά οι δύο πλευρές συμβιβαστούν στα 3 δισ. ευρώ, τότε τα πρόσθετα μέτρα από το φορολογικό σκέλος, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και τις αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές συνολικά (όπως πρώτο έγραψε το newsit.gr) θα είναι 1,5 δισ. ευρώ και όχι 1,8 δισ..

Επίσης, από το σκέλος των συντάξεων η περικοπή θα είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ αντί 1,8 δισ. Στην περίπτωση των συντάξεων είναι πάρα πολύ πιθανό, λένε αρμόδιες πηγές, να μην περικοπεί όλο το ποσό από την προσωπική διαφορά, αλλά και από άλλες δαπάνες, αρνούμενες να πουν περισσότερα με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διαπραγματευτικό ατού.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr