17 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ; «Είχε ελάχιστη πυρίτιδα το δέμα, γι' αυτό δεν ανιχνεύτηκε» λέει ο υπεύθυνος για τους ελέγχους των πακέτων στο αεροδρόμιο

Φυσικά τον διαψεύδει ο εκπρόσωπος της εταιρίας κατασκευής του μηχανήματος:«Άλλαξε χρώμα η οθόνη και δεν το πρόσεξε ο ελεγκτής»

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το αν έγινε σωστά ο έλεγχος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν τα τρομοδέματα ταξιδέψουν για άλλες χώρες δίνει, μιλώντας στο «Βήμα», ο υπεύθυνος σάρωσης των δεμάτων στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι όταν εντοπίζεται μία εκρηκτική ύλη από το υπερσύγχρονο μηχάνημα που κάνει τον έλεγχο, αυτό σημαίνει συναγερμό, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αβλεψίας ενός υπαλλήλου.

«Ο έλεγχος των δεμάτων στον χώρο αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" ήταν επαρκής. Χρησιμοποιείται υπερσύγχρονο γερμανικό σύστημα X-ray (σ.σ. κόστους 130.000 ευρώ) που όταν εντοπίζει εκρηκτική ύλη σημαίνει συναγερμός, όχι μόνο στον χειριστή της συσκευής αλλά και σε προϊστάμενες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει θέμα αβλεψίας του υπαλλήλου- ελεγκτή ή άλλης λανθασμένης ενέργειας στη διάρκεια του ελέγχου», λέει μιλώντας στην εφημερίδα ο Παναγιώτης Παππάς εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, που έχει αναλάβει την τελευταία διετία, μετά από σχετική ανάθεση ων ΕΛΤΑ, τον έλεγχο των δεμάτων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν κατάφερε να εντοπιστεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το εν λόγω δέμα, καθώς περιείχε ελάχιστη εκρηκτική ύλη, τόση όση χρησιμοποιείται στις κροτίδες και ότι το σύστημα δεν εντοπίζει καλώδια.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκπρόσωποι εταιρείας που διαθέτει τέτοιου είδους μηχανημα επιμένει στην αβλεψία του υπαλλήλου λέγοντας ότι όταν ανιχνεύεται εκρηκτική ύλη αλλάζει ο χρωματισμός στην οθόνη. «Υπάρχει, κατά την γνώμη μου, ζήτημα πλημμελούς ελέγχου των δεμάτων», αναφέρει συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου Αγγελος Αγραφιώτης.