16 Μαρτίου 2017

«Ακατάλληλη δι' ανηλίκους» λόγω γκέι σκηνής η «Πεντάμορφη και το Τέρας»

Κίνα, Ρωσία, κάποιες αμερικανικές πολιτείες και άλλες χώρες του κόσμου έκριναν ακατάλληλη ην νέα ταινία της Ντίσνεϊ, καθώς περιέχει μια σκηνή που χαρακτηρίστηκε «γκέι» και έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα παραμύθι θα προκαλούσε τόσες αντιδράσεις. Όλα όμως τα παραμύθια δίνουν τα δικά τους διδάγματα κι αυτό προσπαθεί να κάνει και η νέα εκδοχή της ταινίας «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βγαίνει σήμερα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Όλα ξεκίνησαν όταν μία σκηνή της ταινίας χαρακτηρίστηκε ως ομοφυλοφιλική και απαγορεύτηκε να παιχτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες πολλών, κυρίως ασιατικών χωρών.
Την αρχή της απαγόρευσης έκαναν η Ρωσία και η Κίνα.

Έτσι ο Βρετανός ηθοποιός Ίαν ΜακΚέλεν, που παίζει στην ταινία τον Κόγκσγουορθ, μιλώντας στο CNN δήλωσε: «Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ιδέα των γκέι χαρακτήρων που εμφανίζονται στις φανταστικές ιστορίες, φανταστείτε τι θα σκέφτονταν εάν ήταν οι ίδιοι γκέι και δέχονταν αυτόν τον αποκλεισμό».

Ο ηθοποιός Τζος Γκαντ, που υποδύεται τον ΛεΦού, στο τέλος της ταινίας χορεύει για λίγο με έναν άλλον αντρικό χαρακτήρα. Αυτή ήταν και η επίμαχη σκηνή εξαιτίας της οποίας η Ρωσία χαρακτήρισε την ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους, ενώ οδήγησε έναν κινηματογράφο στην Αλαμπάμα να αρνηθεί να την προβάλει.


Όμως, ο ΜακΚέλεν, τόνισε ότι η σκηνή δεν είναι καθόλου «επαναστατική».«Για τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται για τη σκηνή και δεν θέλουν τα παιδιά να δουν την ταινία λένε ανοησίες», είπε ο ΜακΚέλεν και συνέχισε: «Ξέρω ανθρώπους που δεν συμπαθούν τους γκέι και θα κάνουν φασαρία. Είναι μία πολύ μικρή στιγμή στην ταινία, και κανένας δεν πρέπει να το δει με μεγάλο ενθουσιασμό».

Η Όντρα ΜακΝτόναλντ που παίζει την ντουλάπα στην «Πεντάμορφη και το Τέρας» δήλωσε ότι η ταινία μιλάει για την αποδοχή. «Στον κόσμο υπάρχουν όλα τα είδη διαφορετικότητας και αυτό το έχουμε συμπεριλάβει στην ταινία. Στο τέλος, η ταινία βλέπει το παρελθόν του καθενός που έρχεται στην επιφάνεια, κοιτάζοντας στο εσωτερικό του. Δεν είναι μόνο ένα μάθημα αγάπης προς τους άλλους, αλλά πρόκειται για ένα μάθημα να αγαπάει ο καθένας τον εαυτό του. Κι αυτό είναι βαθύτατα ανθρώπινο και όλοι αισθάνονται ότι δεν έχει σημασία ποιοι είναι ή ποιους αγαπάνε».

Ο Νταν Στίβενς που παίζει το ρόλο του Τέρατος δήλωσε υπερήφανος για την επίμαχη σκηνή. «Όπως όλες οι μεγάλες ταινίες της Ντίσνεϊ και όλα τα μεγάλα μιούζικαλ, είναι η ένδοξη πολύχρωμη Τέχνη που κυριολεκτικά αγκαλιάζει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου», δήλωσε ο Στίβενς.