03 Μαρτίου 2017

ΜΠΑ; ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ Τ' ΑΣΗΜΙΚΑ; ΔΕΗ: Πρόταση στην τρόικα για πώληση θυγατρικών

Με στόχο να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα  ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Το σενάριο πώλησης μονάδων μπορεί να επιβεβαιωθεί εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού με τα ΝΟΜΕ, ασκώντας πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Η  δημιουργία και πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας ρεύματος αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε χθες στους Θεσμούς, ούτως ώστε να  απομακρυνθεί η πίεση της τρόικας πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με την τρόικα, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Σύμφωνα με πηγες, το εναλλακτικό σχέδιο της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς ειναι πώληση θυγατρικών που θα περιλαμβάνουν πελατολόγιο της εταιρείας. Στόχος είναι να προχωρήσει με ασφάλεια το άνοιγμα της αγοράς ανέφεραν πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης προσθέτοντας ότι οι θεσμοί άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα συμφωνούν".

Σύμφωνα με το πλάνο, η ΔΕΗ στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τη σύσταση των (2 πιθανότατα) εταιρειών που θα διατεθούν σε ανταγωνιστές μέχρι τον Ιούνιο, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες επελέγη ως σύμβουλος για τη διαδικασία η PWC.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν προβλήματα με την υπάρχουσα διαδικασία, οι πελάτες δε φεύγουν από τη ΔΕΗ. Όπως πρόσθεσαν,  στόχος μας είναι το άνοιγμα της λιανικής και διαβεβαιώσαμε τους θεσμούς, το εργαλείο δεν είναι το μείζον.

Θα υπάρξουν δυο ακόμη συναντήσεις σήμερα και αύριο μεταξύ της ΔΕΗ και των τεχνικών κλιμακίων για να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της πρότασης της ΔΕΗ αλλά και νομικά ζητήματα που πιθανόν εκκρεμούν. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα προσληφθεί και Νομικός σύμβουλος για τη διαδικασία.

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ