04 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ! Ερντογάν:" Η Γερμανία υποθάλπει την τρομοκρατία"-Και η Ολλανδία απαγόρευσε συγκέντρωση υπέρ του

Την ώρα που οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είναι τεταμένες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε μια πρωτοφανή δήλωση, λέγοντας πως το Βερολίνο υποθάλπει την τρομοκρατία.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σχετικά με τις γερμανικές αρχές: «Θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για στήριξη και υπόθαλψη τρομοκρατίας».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο Βερολίνο καθώς επιτρέπει σε Κούρδους ηγέτες να πραγματοποιούν ομιλίες, ενώ αντίθετα απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε, δε, «Γερμανό πράκτορα» τον δημοσιογράφο της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση.

«Δεν συνελήφθη επειδή ήταν ανταποκριτής της Die Welt, αλλά επειδή αυτό το άτομο κρυβόταν στην γερμανική πρεσβεία ως μέλος του PKK και ως ένας Γερμανός πράκτορας επί ένα μήνα. Οταν τους ζητήσαμε να μας τον παραδώσουν για να τον δικάσουμε, αυτοί αρνήθηκαν», είπε.

Μετά την Γερμανία τώρα και η Ολλανδία λέει «όχι» σε συγκέντρωση για τον Ερντογάν

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εναντιώνεται σε σχέδια των τουρκικών αρχών να πραγματοποιήσουν μια πολιτική συγκέντρωση υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ.

Ενώ παράλληλα τόνισε πως θα ενημερώσει την Αγκυρα για την αντίθεση της σε αυτή την «ανεπιθύμητη» εκδήλωση.

Νωρίτερα, ο ηγέτης μιας οργάνωσης Ολλανδών τουρκικής καταγωγής τόνισε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχεδιάζει να παραστεί στην εκδήλωση της 11ης Μαρτίου, ελπίζοντας να πείσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα -ολλανδική και τουρκική -να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου Συντάγματος στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας, απέρριψαν τρία αιτήματα για συγκεντρώσεις υποστήριξης του Ερντογάν στη Γερμανία, στις οποίες μάλιστα επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις αυτές, πυροδότησαν την οργή της Αγκυρας, η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του,

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε τις κατηγορίες της Αγκυρας λέγοντας: «Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη».

Ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.