02 Μαρτίου 2017

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΡΕ ΜΠΟΥΦΕ; Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Οσοι θέλουν να μπορούν να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές

Την εθνική συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα θέματα της οικονομίας θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου μιλάει για το νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωσή του.

Τονίζει ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει ανταποδοτικότητα, προσθέτοντας πως «όσοι από τους επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να καταβάλουν μεγαλύτερη εισφορά θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν εξασφαλίζοντας φυσικά και τα ανάλογα προνόμια».

Αναφέρει, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το 75% των επαγγελματιών επωφελείται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης. Όπως εξηγεί, η φιλοσοφία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι η εξής: «Να εισφέρουν πολλοί από λίγα, παρά λίγοι από πολλά».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που ανήκουν στο 15%, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην Γεωργία Μπάρλα και στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Ήδη, από τον Μάιο του 2016, έχει τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Πώς κρίνετε το σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού;

Είναι δεδομένο ότι το ασφαλιστικό στη χώρα μας- είτε αυτό το ονομάζουμε περίθαλψη είτε το ονομάζουμε συνταξιοδοτικό -είναι ένα θέμα που απασχολεί, εδώ και δεκαετίες, τη χώρα μας και δεν έχει λυθεί. Πλέον, έχει φτάσει στα όριά του και πρέπει να δοθεί μία λύση. Είναι φανερό ότι με τη σημερινή μορφή- που ένας εργάζεται, ένας είναι άνεργος και ένας συνταξιοδοτείται -δεν μπορεί να προχωρήσει, ειδικά το συνταξιοδοτικό, γιατί το βάρος που πέφτει στους λιγότερους, είναι πολύ μεγάλο.

Ασφαλώς, είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά έναν, αφορά, ευρύτερα, την κοινωνία μας. Δεν αφορά έναν υπουργό, αλλά όλα τα κόμματα, όλους τους υπουργούς και όλη την ελληνική κοινωνία. Ο νέος νόμος έχει θετικά στοιχεία, αλλά και ορισμένα αρνητικά. Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία που καταβάλλει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με παλαιότερα και πρόκειται για το 75% των επαγγελματιών, ενώ το 10% πληρώνει τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε. Νομίζω ότι αυτή η κατηγορία είδε θετικά το νόμο και θα ανταποκριθεί.

Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρύνει άμεσα την ασφαλιστική βάση. Αυτό πρέπει να το δούμε θετικά και να το στηρίξουμε, ώστε να εισφέρουν πολλοί από λίγα, παρά λίγοι από πολλά. Είναι αναγκαίο εμείς οι ίδιοι να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει πάρει θέση επανειλημμένως γι' αυτό το θέμα. Γιατί, όταν έχουμε εισφοροδιαφυγή, τότε είναι σίγουρο ότι έχουμε και φοροδιαφυγή και, ουσιαστικά, το βάρος πέφτει σε λίγους.

Είναι γεγονός ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κάνει σοβαρές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είναι γνώστης του αντικειμένου. Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν και να ζητήσει απ' όλους να συμμετέχουν σε αυτήν τη νέα προσπάθεια.

Πρέπει, λοιπόν, σε κάποιες από τις δεσμεύσεις που εξαρτώνται είτε από την κυβέρνηση είτε από τους θεσμούς να δοθεί λύση. Π.χ. όλοι οι Έλληνες να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε έχουν χρέη στο ΤΕΒΕ είτε όχι. Ειδικά, αυτοί που ανήκαν στο πρώην ΤΕΒΕ και έχουν καταβάλει εισφορές- πιθανόν 30 χρόνια -είναι παράλογο να μην έχουν σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο αφορά πάρα πολλούς επαγγελματίες και το είδε θετικά ο κ. Πετρόπουλος, είναι ότι θα πρέπει να γίνει πάγωμα των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αφαίρεση από το συντάξιμο χρόνο. Είναι το μοναδικό μέτρο που θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους να πληρώνουν τις εισφορές τους. Εάν αυτό το μέτρο δεν ληφθεί, με δεδομένο ότι το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, τότε το μέλλον του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι αβέβαιο. Εκτιμώ ότι αυτή η ώρα πρέπει να έρθει και, όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Όσοι από τους επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να καταβάλουν μεγαλύτερη εισφορά θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν εξασφαλίζοντας φυσικά και τα ανάλογα προνόμια.

Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν;

Σήμερα, στην κατηγορία των εισοδημάτων πάνω από 25.000 ευρώ, το νέο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με το φορολογικό, είναι καταστροφικό, γιατί, ουσιαστικά, παίρνει, μέχρι το 65% του εισοδήματός τους. Άρα, είναι φανερό ότι το 15% των επαγγελματιών, με εισοδήματα από 25.000 έως 50.000 ευρώ, θα επιδιώξει να μειώσει το εισόδημά του είτε με μαύρη εργασία είτε φοροδιαφεύγοντας, για να μπορεί να καταβάλει πιο χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Πρακτικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει αυτές τις περιπτώσεις, γιατί, διαφορετικά, θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή. Ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών συστήνει μία ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ), στην οποία συμμετέχουν πέντε ελεύθεροι επαγγελματίες, ο ένας φορολογείται και εισφέρει στον ΕΦΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι δεν συμμετέχουν και καταφεύγουν στη μαύρη εργασία. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών επιδιώκει να αμείβεται με μαύρα χρήματα, μη προσκομίζοντας απόδειξη, γεγονός που έχει λάβει τρομερές διαστάσεις, το τελευταίο διάστημα. Ουσιαστικά, αυτή η πρακτική δεν βοηθάει την αρχή του νόμου, η οποία είναι να βρεθούν τα χρήματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συντάξεις και η λειτουργία του δημόσιου φορέα της υγείας.

Σε αυτό το σημείο, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει. Με μία ύφεση στην οικονομία, η οποία κρατά οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο, ώστε όλοι να συνεισφέρουν, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που απαιτείται, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, με δεδομένο ότι η παραοικονομία φθάνει μέχρι τα 25 δισ. ευρώ, το χρόνο, σύμφωνα με έρευνες. Αυτή θα είναι η λύση μεσοπρόθεσμα.

Το μεγάλο θέμα της χώρας μας είναι η ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η εθνική συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα θέματα οικονομίας είναι αναγκαία, διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος επενδύσεων, καθώς, λόγω της ύφεσης, διαθέτει πολύ φθηνά ακίνητα, αλλά και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη σε τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και η τεχνολογία.