04 Μαρτίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Όταν ο Τσίπρας ούρλιαζε ότι δεν θέλει νέα δάνεια κι οι Συριζαίοι μιλούσαν για τις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας

Τώρα ζητούν δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Το διάσημο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Το δόγμα του σοκ" αναλύει τον "καπιταλισμό της καταστροφής" και περιγράφει την νέα παγκόσμια τάξη που ,σύμφωνα με τη συγγραφέα, βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε αυτό το βιβλίο, ενώ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην συγγραφέα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Όπως γράφει η Ναόμι Κλάιν: «Το δόγμα του σοκ είναι η επιβολή είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Προϋπόθεση της εφαρμογής του είναι μια κρίση που μπορεί να οφείλεται σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος».
«Τα αποτελέσματα», συνεχίζει, «είναι: μείωση μισθών και εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, κλείσιμο επιχειρήσεων, εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων. Στο μεταξύ, η ύφεση βαθαίνει και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνει».
Μιλάει μάλιστα την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σήμερα όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά, αφού η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα.
 Όπως αναφέρει το Politico, «η Αθήνα πρότεινε τριετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, ήτοι 450.000 θέσεων συνολικά, κοστολογώντας το εγχείρημα στα τρία δισ. ευρώ».
Η απάντηση της Αθήνας προς το περιοδικό δεν διαψεύδει το θέμα: «Προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει πράγματι με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κατατέθηκε επίσημο αίτημα», είπαν κυβερνητικές πηγές στο Politico.

Σε ένα πολύ γνωστό παλιότερο βίντεο, ο Αλέξης μπέρδευε τη Ναόμι Κλάιν με τη Ναόμι Κάμπελ, μιλώντας με τον Σλάβοϊ Ζίζεκ για "Το δόγμα του Σοκ."


https://omadaalithias.gr/politiki/otan-oi-syrizaioi-miloysan-gia-tis-ekviastikes-tehnikes-tis-pagkosmias-trapezas

Θαυμάστε τον κι εδώ να ουρλιάζει πως δεν θέλει νέα δάνεια που ρίχνουν την κοινωνία στον Καιάδα, αλλά έξοδο από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις