05 Μαρτίου 2017

Σε μιά ώρα ξεπέταξαν το γκ@μενάκι: Φάπες ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις

Μηδέν εις το πηλίκον για μια ακόμη ημέρα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-πιστωτών καθώς επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο και στα εργασιακά.

Μόλις μία ώρα (από τις 4μμ ως λίγο μετά τις 5μμ) κράτησε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Η βραχεία συνάντηση είναι ενδεικτικό του κλίματος αδιεξόδου που δημιουργήθηκε και στα εργασιακά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν καθώς το ΔΝΤ ιδίως «στύλωσε τα πόδια» και επιμένει για κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οπως ανέφεραν πηγές το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που έχουν υιοθετηθεί σε αυτούς τους τομείς με αποτέλεσμα η συνάντηση να ολοκληρωθεί άκαρπη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Στην ουσία δηλαδή τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 ως 300 εργαζόμενους