14 Μαρτίου 2017

Κύπριος ΥΠΟΙΚ κατά λαϊκισμού - «Μπηχτή» για Ελλάδα: Εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από την Τρόικα

Μήνυμα κατά του εγχώριου και διεθνούς λαϊκισμού και προβληματισμό για την τάση συγκεντρωτισμού και ενίσχυσης της γραφειοκρατίας στην ΕΕ διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας.

Έχοντας ως θέμα ομιλίας «Κύπρος: Αναγέννηση από την κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομική διάσταση», ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις όπως η καθυστέρηση στην εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε τρία διδάγματα από την κρίση και τη διαχείρισή της: ότι η αναβλητικότητα στη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων οικονομικής πολιτικής είναι «συνταγή καταστροφής», ότι τα προβλήματα μιας οικονομίας δεν αντιμετωπίζονται με αύξηση δαπανών και διεύρυνση ελλειμμάτων, καθώς και ότι η αύξηση των φόρων απλώς καθιστά βαθύτερη την ύφεση.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχοντας καταφέρει να εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα «με τη μία» και αναδιαρθρώνοντας το τραπεζικό της σύστημα.

Σε ερώτηση από το ακροατήριο παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να είχε προχωρήσει περισσότερο, σημειώνοντας ότι «δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος ως προς την πώληση της CYTA». Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει ξανά να προωθήσει την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στον οργανισμό. «Το βρίσκουμε δύσκολο, αλλά θα κάνουμε μία ακόμα απόπειρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού και η πρόοδος στα σχέδια πώλησης του Κρατικού Λαχείου, ενώ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας θα γίνει πιθανότατα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ως πιθανώς τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου, αλλά επίσης «για την ΕΕ, τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη και τη δημοκρατία» ο Υπουργός επισήμανε τον λαϊκισμό. «Είναι λυπηρό που ο ελληνικός κόσμος ήταν ανέκαθεν δεκτικός στον λαϊκισμό», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης. Προέβη δε στη διαπίστωση ότι ο προστατευτισμός μοιάζει να προβάλλει ως κοινός τόπος σε πολλές χώρες.

Κατά τον κ Γεωργιάδη ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού είναι να λέγεται η αλήθεια στο λαό και σε ό,τι αφορά την ΕΕ να αναγνωριστούν τα ελαττώματα στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Θεωρώ τον εαυτό μου φιλοευρωπαίο, αλλά γίνομαι όλο και πιο ανήσυχος με τη θεσμική δυναμική που ωθεί συνεχώς προς περισσότερη γραφειοκρατία και περισσότερες ρυθμίσεις. (…) Η συνετή αρχή της επικουρικότητας παραχωρεί έδαφος στο συγκεντρωτισμό», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Συμπλήρωσε ότι άποψή του είναι πως «τα όποια περαιτέρω βήματα προς στενότερη σύγκλιση πρέπει να είναι προσεκτικά» και να στοχεύουν σε μια ΕΕ πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική, με μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής και με λιγότερη γραφειοκρατία, μέσα από μία διαφανή πολιτική διαδικασία.

«Η ΕΕ πρέπει πιθανώς να κάνει λιγότερα, αλλά πρέπει να τα κάνει καλύτερα», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ διευκρίνισε ότι οι θέσεις υπέρ μίας ΕΕ πολλών ταχυτήτων δεν τον βρίσκουν σύμφωνο: «Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ μέλη της νομισματικής ένωσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ήδη μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων. Αλλά πρέπει να υπάρχει όριο στη δημιουργία πρόσθετων διαβαθμίσεων στη διαδικασία σύγκλισης. Ειδάλλως θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη συνοχή της ΕΕ».

Ερωτηθείς για το Brexit είπε ότι είναι η πιο αρνητική εξέλιξη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξέφρασε την αγωνία του ότι σε επίπεδο ΕΕ «δεν έχει ληφθεί το μήνυμα». Όπως συμπλήρωσε, «θα ήμουν πολύ ανήσυχος αν η αντίδραση των υπολοίπων ημών ήταν η βεβιασμένη κίνηση προς περαιτέρω σύγκλιση χωρίς τη συναίνεση των πολιτών».

Σε ερώτηση δε για το πού διέφερε η διαχείριση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη «συστημική πολιτική σταθερότητα» που παρείχε στην Κύπρο το προεδρικό σύστημα, αλλά και στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση ιδιοποιήθηκε το πρόγραμμα των πιστωτών. «Δεν κρυφτήκαμε πίσω από την τρόικα», σχολίασε χαρακτηριστικά.