Header Ads

Ρευστότητα, κόκκινα δάνεια και αξιολόγηση συζήτησαν Μητσοτάκης και οι εκπρόσωποι των τραπεζών

Κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Κοινή διαπίστωση ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες

Η ρευστότητα, των τραπεζών η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αξιολόγηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ χαρακτήρισε ως κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει και η ΕΕΤ στην ανακοίνωση της, διαπιστώθηκε ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, κυρίως ως προς την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους πελάτες.

Ως προς την ρευστότητα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιστροφή των εγχώριων καταθέσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, ωστόσο, δυσχεραίνεται από τις τρέχουσες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) την επόμενη τριετία. Επίσης, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση αυτών των δανείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (OCW), η παροχή της αναγκαίας νομικής προστασίας στα εμπλεκόμενα μέρη και η άμεση έναρξη διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι βελτιώσεις αυτές αποσκοπούν στην επαναφορά των βιώσιμων επιχειρήσεων σε καθεστώς πραγματικής εξυπηρέτησης των πάσης φύσεως οφειλών τους, στην αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών, στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, επιτρέποντας στις τράπεζες να διαχειρισθούν τα δάνεια των πραγματικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με υψηλή αίσθηση κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων, εξαγωγικού προσανατολισμού και διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και να ξεκινήσει ένας νέος διατηρήσιμος κύκλος ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί, παρά την ελληνική κρίση χρέους, οι τράπεζες επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές και είναι σε θέση, σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην επάνοδο της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Νικόλαο Καραμούζη, τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Θωμόπουλο, Βασίλειο Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπυρίδωνα Παπασπύρου και την γενική γραμματέα Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.