11 Μαρτίου 2017

Το δεξί χέρι του Νίκου Παππά Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ειδικού Συνεργάτη

Τη στενότερη συνεργάτιδα του υπουργού Ενημέρωσης Νίκου Παππά που εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο προορίζει η κυβέρνηση για τη νευραλγική θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, η εκλεκτή του Μαξίμου για να καταλάβει από την ερχόμενη εβδομάδα την αντιπροεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η δικηγόρος Άννα Νάκου, εκ των βασικών εισηγητριών του περιβόητου «Νόμου Παππά» με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο επιβάλλοντας τη λειτουργία μόνον τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσελήφθη το 2011 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως υπάλληλος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2015, αποσπάστηκε στο γραφείο του Νίκου Παππά ως νομική του σύμβουλος.

Η επιστροφή της κ. Νάκου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά πλέον ως κορυφαίο στέλεχος της διοικητικής πυραμίδας της Επιτροπής δεν μπορεί παρά να υποτεθεί ότι είναι μια καθαρά κομματική επιλογή με στόχο η κυβέρνηση να αποκτήσει ισχυρότερο έλεγχο στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τοποθέτησή της, θα προσθέσει μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των «ανεξάρτητων αρχών» στην Ελλάδα, τις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει και επιχειρήσει να καταλάβει με δικούς της ανθρώπους η σημερινή κυβέρνηση.

Ειδικά στην περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πρόσφατες ακόμη οι μνήμες από τον σάλο που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο του 2016 όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης είχε επιχειρήσει -ανεπιτυχώς εν τέλει μετά τον θόρυβο που ξέσπασε- να ξηλώσει μέσα σε ένα βράδυ με φωτογραφική τροπολογία τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει θεσμικά την ανεξαρτησία της, καθιστώντας πειθαρχικό παράπτωμα την μη υπακοή της Αρχής στον εκάστοτε υπουργό…

Η προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου μέσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που τότε δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την μερική ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής λόγω λήξης της θητείας πέντε μελών της .

Η ακρόαση των πέντε στελεχών που προτείνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στις 16 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση εισηγείται συγκεκριμένα τον διορισμό των: Άννας Νάκου, Μαρίνας Σταυροπούλου, Σωτήριου Καρκαλάκου, Αφροδίτης Αδαμάκου και Μιχαήλ Πολέμη, για τη θέση του Αντιπροέδρου, δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως.

Το ΦΕΚ που ακολουθεί είναι γα την απόσπαση τη δικηγόρου στο γραφείο του Νίκου Παππά.


http://www.liberal.gr/arthro/121782/politiki/2017/to-dexi-cheri-tou-nikou-pappa-antiproedros-stin-epitropi-antagonismou.html