21 Μαρτίου 2017

Το γράφημα της Λεπέν που "άναψε φωτιές"

Για περισσότερο από τρεις ώρες, οι πέντε μνηστήρες της γαλλικής προεδρίας, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό πλατό, πάνω σε καυτά θέματα που απασχολούν τη γαλλική κοινωνία, όπως είναι η ανεργία και η ασφάλεια, με σκοπό να καταδείξουν τις διαφορές τους και να πείσουν τους εκατοντάδες αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με τους πέντε υποψήφιους να περιγράφουν με την σειρά τους ο καθένας, «τον πρόεδρο που θέλει να είναι».

Στη συνέχεια, με αμυντικό ή επιθετικό τόνο επεδίωξαν να κερδίσουν πόντους σε τρία θέματα: το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Γαλλίας και ποια η θέση της χώρας στον κόσμο.

Στα δυνατά σημεία του ντιμπέιτ καταγράφεται η επίθεση του Εμανουέλ Μακρόν στην Μαρίν Λεπέν, όταν η ακροδεξιά υποψήφια του ζήτησε να πάρει θέση για το μπουρκίνι.

«Γνωρίζω πως είστε υπέρ, κύριε Μακρόν» του είπε η Μαρίν Λεπέν προκαλώντας τον κεντρώο υποψήφιο να πάρει θέση. Εκείνος απάντησε εξαπολύοντας επίθεση στην αρχηγό του Εθνικού Μετώπου.

«Δεν σας μίλησα, δεν έχω ανάγκη από έναν εγγαστρίμυθο. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι μια χαρά. Όταν έχω κάτι να πω, το λέω ξεκάθαρα κι αυτό συνηθίζω. Η παγίδα στην οποία πέφτετε, κ. Λεπέν, με τις προκλήσεις σας, είναι ο διχασμός της κοινωνίας. Προσπαθείτε να κάνετε εχθρούς της Δημοκρατίας, 4 εκατομμύρια Γάλλους που η θρησκεία τους είναι το Ισλάμ και που στην πλειοψηφία τους δεν ζουν μέσα στον κοινοτισμό, ζουν μέσα στην Δημοκρατία. Επιχειρείται να τους κάνετε εχθρούς της Δημοκρατίας, όχι εγώ… Μην διχάζεται τους Γάλλους» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην Μαρίν Λεπέν.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου δέχθηκε επίθεση και από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων πάνω στην συζήτηση για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων. Ο Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε την Μαρίν Λεπέν και το πρόγραμμα της «κατά συρροή δολοφόνο» της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.

Εκτός από την Μαρίν Λεπέν στο στόχαστρο των υποψηφίων μπήκε και το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ζήτησε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει τους χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη συζήτηση για την Ευρώπη και το Brexit, αίσθηση προκάλεσε γράφημα που έδειξε η Μαρίν Λεπέν στους τηλεθεατές, με την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία και την αύξηση μόνο στην Γερμανία από την υιοθέτηση του ευρώ έως σήμερα.

Στο ντιμπέιτ δεν προσκλήθηκαν οι έξι πιο «μικροί» επίσημοι υποψήφιοι, στους οποίους πιστώνονται πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου.

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά
Πηγή: Real.gr