15 Μαρτίου 2017

Χαρακόπουλος: Πώς ενεργεί η Πολιτεία για τα υπό κατάληψη κτίρια;

Ερώτηση αναφορικά με το θέμα των καταλήψεων κτιρίων και χώρων κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει, «τα τελευταία χρόνια, με άλλοθι την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα υπό κατάληψη κτίρια γίνονται αυθαίρετα κατοικίες δεκάδων και εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιών, χωρίς να υφίστανται οι στοιχειώδες κανόνες υγιεινής. Ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι μετανάστες καθίστανται υποχείρια στις επιδιώξεις περιθωριακών ομάδων».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, με κατάθεση και των σχετικών εγγράφων:

Πόσα και ποια δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι, ιδιωτικά κτίρια, ιδιωτικοί χώροι και οικόπεδα τελούν υπό κατάληψη.

Αν έχει ενεργήσει και πότε το ελληνικό δημόσιο ώστε νομίμως να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του και να απελευθερώσει τα υπό κατάληψη κτίρια και χώρους, αν έχουν εκδοθεί ανάλογες δικαστικές αποφάσεις ή εισαγγελικές παραγγελίες, αν έχουν εκτελεστεί και πότε, κι αν όχι πότε σκοπεύει η πολιτεία να ασκήσει τα δικαιώματά της.

Αν υπάρχουν, πόσες και ποιες δικαστικές αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες για την απελευθέρωση από καταληψίες ιδιωτικών χώρων, οικοπέδων και κτιρίων κι αν σκοπεύει η πολιτεία να ενεργήσει ώστε να αποδώσει τις ιδιοκτησίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους