Διπλή η παρέμβαση των Αμερικανών, με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Το πρώτο μέρος της παρέμβασης αφορά στο στρατιωτικό σκέλος και στο ΝΑΤΟ ενώ το δεύτερο, ίσως πιο πιεστικό για την Άγκυρα αφορά στην οικονομία και ειδικότερα στην ενέργεια.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε σε διπλωματικό επίπεδο. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη Βαλκανική και έχουν ανοιχτά τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Ιράν δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αποσταθεροποίηση, έστω και την παραμικρή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίο ότι το αεροπλανοφόρο Μπους έκανε τη δεύτερη στάση του στη Σούδα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ούτε το ότι η Θεσσαλονίκη έγινε πύλη μεταφοράς στρατιωτικού υλικού των Αμερικανών. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και έτσι η νέα ηγεσία έστειλε μήνυμα ηρεμίας.
Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα υφυπουργός αρμόδια για την ενεργειακή πολιτική επισκέπτεται κατά σειρά το Μπακού, την Αθήνα και τη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Ουάσινγκτον. Τα ίδια μηνύματα παίρνει και η Άγκυρα.
Από το έδαφος τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας περνούν αγωγοί με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Παράγοντας οικονομικός με πολλά οφέλη για τις δύο χώρες που έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που αμερικανικών συμφερόντων εταιρίες ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω νέων οδών (αγωγών) ώστε να υπάρχουν μειωθεί, όπως και η Ευρώπη το επιθυμεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.