18 Μαρτίου 2017

Η ΝΔ δεν ψήφισε τροπολογία ΣΥΡΙΖΑίων υπέρ των Εβραίων της διασποράς

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Παρών» αποφάσισε να ψηφίσει η ΝΔ στην τροπολογία που αφορά στην ιθαγένεια των Ελλήνων συγγενών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η εν λόγω τροπολογία είχε να κάνει με την απόδοση ιθαγένειας σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μηταφίδης Τ., Βάκη Φ., Γάκης Δ., Γκιόλας Ι., Δουζίνας Κ., Λάππας Σ., Ουρσουζίδης Γ.) σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και  σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

«Υπάρχουν σήμερα Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944, και είναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι απόκτησης εκ νέου της ελληνικής ιθαγένειας. Το άρθρο 13 του ν. 4018/2011 (Α' 215), όπως ισχύει σήμερα, παρέχει το δικαίωμα αυτό μόνο στους εν ζωή δικαιούχους και στους σε ευθεία γραμμή κατιόντες όσων απέκτησαν εκ νέου την ελληνική ιθαγένεια. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, διασφαλίζεται το δικαίωμα και των κατιόντων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης, αλλά απεβίωσαν πριν αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ώστε να ανακτηθεί ο διαρραγείς, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την Ελληνική Πολιτεία».

Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.