Ολοκληρώθηκε απρόσμενα νωρίς και κακήν κακώς, η πρώτη χθεσινή συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποχώρησε χωρίς την παραμικρή δήλωση και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση δεν μπήκε καθόλου επί της ουσίας ούτε των δημοσιονομικών ούτε των εργασιακών.
Και τούτο, παρά το ότι οι χθεσινές συναντήσεις θεωρούνταν κρίσιμες προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Παρά το ότι η συνάντηση για τα δημοσιονομικά είχε προγραμματιστεί για τις 21:30, χθες βράδυ, ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε στις 22:00 χωρίς καν να μπουν στην ουσία.
Κάτι που εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το εύρος των αναγκαίων μέτρων.
Το μόνο που φέρεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην τρίωρη συνάντηση είναι η ατζέντα της σημερινής ημέρας, στα θέματα δηλαδή τα οποία θα επικεντρωθούν.
«Εκκίνηση» η απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά είναι η απαίτηση των δανειστών για μέτρα 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνουν ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης αυτό μπορεί να μειωθεί, συμπληρώνοντας πως όποιος και να είναι ο αριθμός, αυτό ισχύει και για τα «καλά» και για τα «κακά» μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξη η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως είναι εφικτή μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Κορυφαίος αξιωματούχος: Νέος μηχανισμός διαρκούς διόρθωσης αντί του «κόφτη»
Νωρίτερα χθες, κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει ενεργά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έλεγε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ένας νέος μηχανισμός διαρκούς δημοσιονομικής διόρθωσης που θα αντικαταστήσει τον «κόφτη».
«Αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε, συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει μια προβολή για το πως θα κλείσει το έτος».
Μάλιστα σημείωνε ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα. Αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα»
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θριαμβολογεί και τόνισε ότι λέει τα θετικά και τα αρνητικά, ενώ πρόσθεσε: «προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων»