04 Μαρτίου 2017

Κορυφαίος παράγοντας της Οικονομίας: Σκληρότερα capital controls αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Του Βασίλη Γεώργα

Σαφή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα μπροστά σε νέα επιδείνωση των κεφαλαιακών περιορισμών και σε αύξηση της έκτακτης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυνε σήμερα κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στους Δελφούς.

Ο αξιωματούχος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου πρέπει να κλείσει άμεσα, ει δυνατόν ακόμη και μέχρι την προσεχή Παρασκευή γιατί από εκεί και μετά τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται πολύ δύσκολα κυρίως για τις τράπεζες αλλά και για την πραγματική οικονομία. «Ανησυχούμε πολύ. Μέχρι τώρα από το 2015 είχαμε διαρκώς μείωση στον ELA και χαλάρωση στα capital controls. Θα ήταν καταστροφικό αν η διαδικασία αυτή αντιστρέφονταν επειδή θα καθυστερήσουμε. », σχολίασε και είπε ότι  "η κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και για τις συνέπειες που θα έχει η καθυστέρησή της».

Ο ίδιος παράγοντας μίλησε για αξιολόγηση σε τρία στάδια μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Πρώτα το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ώστε να υπάρξει το staff level agreement με τους δανειστές. Στη συνέχεια την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή και τέλος την συνεδρίαση του Eurogroup που θα εγκρίνει τη συμφωνία η οποία κατά την άποψη του, θα συμπεριλαμβάνει και το πλαίσιο για την μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους με βάση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και ψηφιστούν τα μέτρα από η Βουλή, οι εταίροι πρόκειται να παραχωρήσουν ως «αντάλλαγμα» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για το χρέος ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι πρότινος και κάτι δείχνει. Η ΕΚΤ επίσης θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη συμφωνία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να συμμετάσχει».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Ακόμη και αν καθυστερήσει, το QE δεν πρόκειται να τελειώσει, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και το 2018, σημείωσε.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος παράγοντας που μίλησε υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας του επισήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανησυχία για το Grexit αντίστοιχη που υπήρχε το 2012, και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει κανονικά στις αγορές από το 2018. «Συζήτηση για το Grexit δεν υπάρχει. Για έξοδο μιλάνε μόνο άσχετοι και γραφικοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν κλείσει το τεχνικό σκέλος της αξιολόγησης, ακόμη και αν η συζήτηση για το χρέος πάει για αργότερα, το Grexit βρίσκεται εκτός τραπεζιού. Το 2018 θα βγούμε στις αγορές. Βγήκαν όλοι οι υπόλοιποι, ακολουθούμε εμείς. Υπάρχουν εκατοντάδες επενδυτές που περιμένουν στην ουρά για να επενδύσουν σε συνθήκες ασφάλειας» επισήμανε.

http://www.liberal.gr/arthro/119968/oikonomia/2017/korufaios-paragontas-tis-oikonomias-sklirotera-capital-controls-an-den-kleisei-grigora-i-axiologisi.html