17 Μαρτίου 2017

CNBC: «Έτοιμο» να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Όλο και πιο κοντά στην ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το ΔΝΤ όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

«Το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε, ανώνυμα, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο CNBC, με έναν ακόμη αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν αυξηθεί στο 40% από 20% που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, αν και παραμένουν ορισμένα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου.

Το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του CNBC.

Στο δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στις διαφορές που χωρίζουν ΔΝΤ και Ευρωζώνη, αναφορικά τόσο με το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% που είναι ο στόχος του τρίτου μνημονίου. Εάν Ευρωζώνη και ελληνική κυβέρνηση επιμείνουν στο 3,5%, τότε το Ταμείο ζητά τη λήψη μέτρων για το διάστημα 2019-2020 (δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος), τα οποία αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Πηγή: Newmoney