06 Μαρτίου 2017

Α. Τσίπρας: «Ευτυχώς ο Μητσοτάκης είναι εύκολος αντίπαλος»... και ο Κυριάκος του 'χει κάνει double score

Του Σάκη Μουμτζή

Και να σκεφτεί ο αναγνώστης πως το κόμμα του «εύκολου αντίπαλου» έχει δημοσκοπικό double score από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο «εύκολος αντίπαλος», προσωπικά, είναι δημοφιλέστερος κατά 15 μονάδες περίπου από αυτόν που τον χαρακτηρίζει έτσι.

Ο εκνευρισμός και ο πανικός του Αλέξη είναι ολοφάνερος και γι' αυτό καταφεύγει σε αυτές τις υποτιμητικές εκφράσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απόγνωση στην οποία βρίσκεται τον οδηγεί σε αυτούς τους παραλογισμούς. Παραληρεί.

Όλη η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Documento» δείχνει έναν άνθρωπο που ζει στο δικό του σύμπαν. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. Και μόνο το γεγονός πως μίλησε στη συγκεκριμένη εφημερίδα, ο χρηματοδότης της οποίας έχει ποινικές εκκρεμότητες λόγω της παράνομης, κατά συρροήν, δανειοδότησής του τα έτη 2015-17, φανερώνει τα αδιέξοδα του ίδιου και του κόμματός του.

Ένα κλασσικό σύμπτωμα απώλειας ψυχραιμίας, είναι η προσπάθεια υποτίμησης των ικανοτήτων του αντιπάλου, κατά κραυγαλέο τρόπο. Κάτι που οδηγεί μετά βεβαιότητος στη γελοιοποίηση. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται ο Α. Τσίπρας.

Έχει μπροστά του ένα πλήθος προβλημάτων -αποτέλεσμα της δικής του διακυβέρνησης- που η επίλυσή τους θα αυξήσει και άλλο την δημοσκοπική διαφορά του κόμματός του από τη Νέα Δημοκρατία. Αν δεν τα επιλύσει και τα αφήσει να «σέρνονται», θα υποστεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή βρίσκεται σε κατάσταση lose-lose. Το ξέρει και παραφέρεται.

Συγχρόνως, στην ίδια συνέντευξη εισέρχεται και στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας επί λέξη: «Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Είχε μια λαϊκότητα και την πολιτική ευφυΐα να αντιλαμβάνεται το κλίμα. Η στάση που κράτησε στις εκλογές μας δυσκόλεψε πολύ. Θόλωνε τις διαχωριστικές γραμμές». Ακριβώς επειδή θόλωνε τις διαχωριστικές γραμμές, 200.000 περίπου Νεοδημοκράτες απείχαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Να υπενθυμίσω πως στις εκλογές του Ιανουαρίου η Νέα Δημοκρατία έλαβε 1.718.815 ψήφους και τον Σεπτέμβριο 1.526.205 ψήφους, εν μέσω capital controls και με διασπασμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, ο Α. Τσίπρας νομίζει πως βρίσκεται σε θέση να επιλέξει τον αντίπαλό του. Προσπαθεί να το κάνει, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Με 15 μονάδες δημοσκοπική διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παντοδύναμος και οι επίδοξοι υπονομευτές θα γνωρίσουν την οργή της Νεοδημοκρατικής βάσης. Αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Ο Α. Τσίπρας κλείνει με νόημα το μάτι σε ιστορικά στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης λέγοντάς τους το γνωστό «κράτα με να σε κρατώ». Μόνον που ούτε αυτοί μπορούν να στηρίξουν τον Αλέξη, ούτε αυτός να τους στηρίξει όσο και να προσπαθεί.

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι ομογενοποιημένη σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική γραμμή. Αυτό το σταθερό 28% επιθυμεί πρώτα και κύρια την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό το ποσοστό θα προστεθούν και οι ψήφοι του μεταρρυθμιστικού κέντρου που θα δώσουν την άνετη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

Φιλότιμη η προσπάθεια του Αλέξη να επιλέξει τον αντίπαλό του, αλλά η εποχή της παντοδυναμίας του πέρασε ανεπιστρεπτί. Και αυτό τον τρελαίνει.

http://www.liberal.gr/arthro/120117/apopsi/s-moumtzis/a-tsipras-isoneutuchos-o-k-mitsotakis-einai-eukolos-antipalos-den-echoume-problimasin.html