Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πως η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία είχε καταργηθεί το 2010, θα επανέλθει σε ισχύ φέτος το καλοκαίρι, ως απάντηση στην εξέλιξη της κατάστασης της ασφάλειας με τον επανεξοπλισμό της γειτονικής Ρωσίας.
«Η κυβέρνηση θέλει έναν πιο σταθερό τρόπο στρατολόγησης και να αυξήσει τη στρατιωτική μας ικανότητα, επειδή η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει», εξήγησε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ισχύσει το καλοκαίρι για όλους τους Σουηδούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1999. Θα διαρκεί 11 μήνες.
Το μέτρο είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.
«Η νέα κατάσταση της ασφάλειας είναι μια πραγματικότητα που εκφράζεται κυρίως με τη μορφή της ρωσικής επίδειξης ισχύος, που είχε για καιρό υποτιμηθεί και για την οποία βρίσκαμε δικαιολογίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ο Βίλελμ Αγκρέλ.
Το 2010, η Σουηδία, η οποία δεν έχει γνωρίσει ένοπλη σύγκρουση στο έδαφός της εδώ και πάνω από δύο αιώνες, είχε καταργήσει την υποχρεωτική θητεία, η οποία είχε θεσπισθεί για πρώτη φορά το 1901, αλλά κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.
Διαπιστώθηκε πως η στρατιωτική σταδιοδρομία έγινε πολύ λίγο ελκυστική για τις γενιές που δεν πέρασαν ποτέ την πύλη ενός στρατοπέδου.
Περίπου 13.000 νέοι Σουηδοί πρόκειται να στρατολογηθούν από την 1η Ιουλίου 2017, αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιλέγονται και θα καλούνται να υπηρετούν κάθε χρόνο μόνο 4.000, ανάλογα με τα κίνητρα και τις ικανότητές τους.
Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει υπογράψει τη Σύμπραξη για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα που άρχισε το 1994 για να αναπτυχθεί η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Ατλαντική συμμαχία και τις χώρες που δεν είναι μέλη της.
Στα θέματα της άμυνας, βρίσκεται πολύ κοντά στη γειτονική της Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν καθεμία χωριστά συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.