17 Μαρτίου 2017

Podemos αλά Φίλη: Ο Ιγκλέσιας τα έβαλε με την Εκκλησία και εκατομμύρια πιστοί ξεσηκώθηκαν

Με την πανίσχυρη στην Ισπανία Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να αναμετρηθεί το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που ζήτησε να σταματήσει να μεταδίδεται η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία από το κρατικό κανάλι La2. Η πρόταση των Podemos κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου και από εκείνη την ημερομηνία ξεκίνησε ο πόλεμος…
Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία στην πρότασή του επεσήμανε πως «δεν αντιτίθεται στα θρησκευτικά προγράμματα, αλλά διαφωνεί με τη μετάδοση Λειτουργιών από τα κρατικά κανάλια, εν μέσω μιας πολυπολιτισμικής, κοσμικής κοινωνίας». Φαίνεται όμως πως ο Ιγκλέσιας λογάριασε χωρίς τον... ξενοδόχο, καθώς οι ρωμαιοκαθολικοί πιστοί συντονίστηκαν όλοι μαζί για να παρακολουθήσουν την περασμένη Κυριακή τη Θεία Λειτουργία στη δημόσια τηλεόραση εκτοξεύοντας την τηλεθέαση στα ύψη.

Το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κινητοποιήθηκε άμεσα ξεκινώντας εκστρατεία κατά της πρωτοβουλίας των Podemos και κάπως έτσι 1,2 εκατ. Ισπανοί πιστοί παρακολούθησαν από την κρατική τηλεόραση την κυριακάτικη ακολουθία δίνοντας τηλεθέαση 21%, αριθμός τριπλάσιος από τον μέσο όρο. Όμως και τα social media έπαιξαν σημαντικό ρόλο καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα προέτρεπαν τους πιστούς να δουν τη Θεία Λειτουργία.

Πάντως ο ίδιος ο Ιγκλέσιας δεν έδειξε να πτοήθηκε από την πρωτοφανή τηλεθέαση και στο λογαριασμό του στο Twitter σχολίασε: «Σε μια Λειτουργία στέλνεις κάποιον στο διάολο επειδή είναι γκέι; Στην κρατική τηλεόραση, που όλοι πληρώνουμε; Όχι, ευχαριστώ».

Να σημειωθεί πως το κανάλι La2 που μεταδίδει τη Λειτουργία περιλαμβάνει κι άλλα προγράμματα που αφορούν τόσο την εβραϊκή, όσο και τη μουσουλμανική κοινότητα.