15 Μαρτίου 2017

ΞΥΔΑΚΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ! Το Spiegel κατά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: «Ενα αθώο κομμάτι ύφασμα είναι η μαντίλα»

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απαγορεύουν βάσει εσωτερικού κανονισμού τη μαντίλα σε μουσουλμάνες εργαζόμενες.

Την απόφαση επικρίνει το Spiegel, το οποίο σε σχόλιό του αναφέρει: «Γυναίκες που φοράνε μαντίλα προκαλούν φόβο σε πολλούς ανθρώπους ότι η χώρα μας απειλείται από "ισλαμοποίηση", ότι θα χαθούν οι "γερμανικές" αξίες μας, ότι απειλούνται μάλιστα από τρομοκρατικές επιθέσεις. Χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε τον φόβο τον τρομοκρατικών χτυπημάτων, οι γυναίκες που στην καθημερινότητά τους φοράνε μαντίλα δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά. Αντίθετα θα συνέβαλε στη συμβίωση, εάν υπήρχαν περισσότερα θετικά παραδείγματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι πελάτες έρχονταν σε επαφή με γυναίκες που δούλευαν σε ταμεία τραπεζών, στη ρεσεψιόν ξενοδοχείων ή σε καταστήματα υποδημάτων, με γυναίκες που φορούσαν μαντίλα θα μπορούσαν να σχηματίσουν ιδίαν άποψη γιατί οι γυναίκες αυτές για διαφορετικούς λόγους φοράνε στην πραγματικότητα ένα αθώο κομμάτι ύφασμα στο κεφάλι τους. Θα ήταν ωραίο, εάν το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενθάρρυνε τους εργοδότες να στηρίζουν τη διαφορετικότητα που εδώ και καιρό είναι καθημερινότητα στην κοινωνία μας».

Για το ίδιο θέμα γράφει η Nürnberger Nachrichten, η οποία σημειώνει: «Η απόφαση βοηθάει ώστε να αποφεύγονται εκ προοιμίου παρεξηγήσεις. Οι εργοδότες, ωστόσο, καλά θα έκαναν να χρησιμοποιούν με μέτρο την ελευθερία που τους δίνεται και μόνο όπου πραγματικά χρειάζεται. Μια ουδέτερη εμφάνιση των εργαζομένων είναι επιθυμητή. Εξίσου επιθυμητή όμως είναι και η ανοχή απέναντι στις διαφορετικές θεωρήσεις του κόσμου».