16 Μαρτίου 2017

Αλέξης Τσίπρας VS Αρτέμη Σώρρα;

Είναι πολιτικά ορθό να συγκρίνει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αρτέμη Σώρρα; Θα δίσταζε να το κάνει ακόμη κι ο πιο σκληρός πολιτικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς κανείς να το απαγορεύει, η κίνηση αυτή περικλείει μία αίσθηση κακογουστιάς. Δεν μπορώ να εντοπίσω την πηγή αυτής της βαθιάς ενόχλησης, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει. Λοιπόν;

Είναι πολιτικά ορθό; Πως είναι δυνατόν να συγκρίνει κανείς τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αρτέμη Σώρρα; Ο ένας είναι ο ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα, ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας, ο άνθρωπος που οδήγησε ένα μικρό κόμμα του 3% στην κορυφή και στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του υποσχέθηκαν στους Έλληνες ελπίδα, σκισμένα μνημόνια και σεισάχθεια. Κι έτσι κέρδισαν την εξουσία! Από την άλλη μεριά του λόφου είναι ο Αρτέμης Σώρρας.

Ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο αρχηγός μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο Αρτέμης έχει σε κάποιο σημείο του πλανήτη περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ξέρω πόσο τοις εκατό έχουν, δεν τους έχουμε μετρήσει (ευτυχώς) σε εκλογές. Αλλά αν το κάναμε υποψιαζόμαστε ότι θα τους βρίσκαμε να είναι παραπάνω από το 3% του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο πιστεύουν ότι ο αρχηγός τους είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη κι ίσως και σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, αλλά πιστεύουν ακόμη ότι θα τους τα χαρίσει για να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες. Δηλαδή κι αυτός υπόσχεται στους Έλληνες ελπίδα και… σεισάχθεια. Διότι περί αυτού πρόκειται! Είτε τα χρέη διαγράφονται με έναν νόμο και με ένα άρθρο (κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καταργούνται και τα μνημόνια), είτε με τον άλλον τρόπο, αυτόν του Αρτέμη.

Σεισάχθεια ο ένας και δεν πληρώνω, ομόλογα του αέρα ο άλλος. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα είπαμε νωρίτερα; Για να τα δούμε και πάλι από την αρχή. Ο Αρτέμης δεν είναι Αριστερός, αλλά αλίμονο αν σε αυτή την ζωή έχουν λόγο ύπαρξης μόνο οι Αριστεροί. Από την άλλη και Δεξιό δεν τον λες. Πόσο μάλλον κεντρώο. Σίγουρα δεν είναι νεοφιλελεύθερος κι έτσι δεν κινδυνεύει από τα βέλη του Προέδρου Προκόπη. Ο Αρτέμης είναι μία κατηγορία μόνος του στην πολιτική! Σε αυτό θα συμφωνήσουμε.

Οι απόψεις του ίσως θεωρούνται λίγο ακραίες για το αστικό κοινό που έχει συνηθίσει σε άλλου είδους τοποθετήσεις και δεν πιστεύει στους εξωγήινους και στα διαπλανητικά ταξίδια. Σύμφωνοι. Αλλά οι οπαδοί του Σώρρα δεν έσπασαν δα και το κέντρο της Αθήνας! Δεν κατέλαβαν κτίρια! Δεν κήρυξαν τα Εξάρχεια άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις!

Είναι αλήθεια ότι ο αρχηγός τους, ο Αρτέμης Σώρρας, τους υποσχέθηκε ότι αν πάνε από κείνη την πλευρά δεν θα τους πειράξει κανείς. Τι είπε δηλαδή; Μήπως τους κάλεσε να περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώνουν; Τους κάλεσε να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος; Τους κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή; Τους ζήτησε να κάνουν … Επανάσταση; Ο καλός αυτός άνθρωπος αστειεύτηκε σε μία συγκέντρωση οπαδών του για το αν μπορούν να οδηγούν μεθυσμένοι. Σιγά! Προσπάθησε εκείνη την ώρα να γίνει συμπαθής στο ακροατήριό του. Εδώ άλλοι στέλνουν καθημερινά στον δρόμο μας μεθυσμένα από την εξουσία και τις ιδεοληψίες τους στελέχη του κομματικού τους μηχανισμού που σκοτώνουν την ζωή μας…

Όλα αυτά ισχύουν. Αλλά να συγκρίνουμε τον Αρτέμη Σώρρα με τον Αλέξη Τσίπρα; Ανάρμοστο! Και θα σας το αποδείξω αμέσως το γιατί:

Φανταστείτε τον Αρτέμη Σώρρα να ήταν τώρα στην θέση του Αλέξη Τσίπρα και να υπέγραφε το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο κι ενώ σας είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές ότι δεν οφείλεται παρά μόνο στους Ολύμπιους και φυσικά στον ίδιο (για λόγους ευγνωμοσύνης βεβαίως – βεβαίως) . Δεν θα ζητούσατε να επιστρέψει γρήγορα την εξουσία πίσω στον λαό, δηλαδή σε εσάς, καθώς θα είχατε πέσει θύματα εξαπάτησης; Με τον Αλέξη, όμως, δεν κάνετε το ίδιο! Παρά το γεγονός ότι έχετε εξαπατηθεί πέρα για πέρα. Άρα, πως μπορεί κανείς να κάνει σύγκριση του Αλέξη με τον Αρτέμη; Είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, όπως αποδεικνύεται και από τα γεγονότα.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
http://www.liberal.gr/arthro/122973/apopsi/th-mauridis/alexis-tsipras-VS-artemi-sorra.html