02 Απριλίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-ΤΙ ΠΙΝΕΙ; Τζανακόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10%: «Είναι φυσιολογική φθορά-Φταέι το ΔΝΤ κι ο Σόιμπλε»-Μούγγα για Μαδούρο

[Όλη η χαλαρότητα, ασχετοσύνη και το "'ντάξ' μωρέ πως κάνεις έτσι" όσων κυβερνάνε φαίνεται στο σημείο που συζητάνε για τη 13η σύνταξη που πήραν τα λαμόγια βουλευτές τους (μετά το 4:00 του βίντεο). Ο Τζανακόπουλος λέει "αν το εισέπραξαν δεν είναι αναγκαίο να επιστρέψουν τη σύνταξη ως σύνταξη αλλά το αντίστοιχο ποσό εκεί που θέλουν εκείνοι" και στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως δεν μπορεί κι ο κ. Μπαλαούρας να το επιστρέφει όπου θέλει η απάντηση Τζανακόπουλου ήταν "ε εντάξει δεν το επέστρεψε και στον σκακιστικό όμιλο"... απλά το επέστρεψε σε ένα άλλο σωματείο κι όλα καλά]

«Το ΔΝΤ θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο» - Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Τι είπε για εκλογές - Υποδείξεις στον Στουρνάρα να μην πολιτικολογεί


«Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα. Πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις με προσχήματα κατά κύριο λόγο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις» προέβλεψε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στο ερώτημα πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

«Κάθε φορά που είμαστε κοντά, επειδή το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις διότι θεωρεί ότι όσο ο χρόνος λιγοστεύει, τόσο μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος...» ήταν η εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα που τέθηκε από τον Σκάι γιατί οι προσδοκίες των κυβερνητικών στελεχών για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν επαληθεύονται.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται σαν αντίδωρο για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους» εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ίδια τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του Σκάι «Ακραίως» και στον Τάκη Χατζή.

«Δύο χρόνια μετά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα» συνέχισε.

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε αποδεχόμενη νέα μέτρα ύψους 2%του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. «Ναι μεν υποχώρηση όσον αφορά το δημοσιονομικό μείγμα αλλά και μία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος...».

Φταίνε Σόιμπλε και ΔΝΤ

«Όταν ο κ. Σόιμπλε βρίσκει προσχήματα να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει δημοσίως κριτική» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις κατά 35% αντί του συμφωνημένου 20% από το 2019.

«Ο κ. Σόιμπλε αν έχει κάτι να ζητήσει το κάνει δημόσια,δεν το κάνει διά της πλαγίας» αποκάλυψε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κάνοντας μια νεφελώδη αναφορά στο ότι «τα πράγματα αποφασίζονται στη βάση των πολιτικών συσχετισμών» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε: «Δεν υπάρχει το σενάριο της σύγκρουσης και των εκλογών η διαπραγμάτευση έχει και αντιπαράθεση, έχει και ανταλλαγή επιχειρημάτων
όταν το σχέδιο είναι με διάφορα προσχήματα να υπάρχουν καθυστερήσεις, εμείς οφείλουμε αυτό να το πούμε».

«Υπάρχει ένα γενικό περίγραμμα πάνω στο οποίο το Eurogroup έδωσε εντολή να γίνουν διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.

«Σας είπα ότι το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική. Και στην πρώτη αξιολόγηση ήθελε να πάει τα πράγματα στα άκρα. Δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση δεν θα το πετύχει και τώρα» υποστήριξε ο
κ. Τζανακόπουλος.

Το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα

«Το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο» ήταν η εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που δεν νιώθουν άνετα με την προσπάθεια που κάνουμε και με το να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την επιτροπεία».

«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε να βρίσκει διάφορα προσχήματα για να καθυστερεί τη διαπραγμάτευση, μπορεί το ΔΝΤ να ανακαλύπτει διαφορές...» ήταν η επόμενη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλαίσιο του blame game που έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Λένε στην ελληνική κυβέρνηση: Ή θα αποδεχθείτε το ΔΝΤ ή αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα
Όταν ο κ. Σόιμπλε λέει "δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ", το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζετε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ;» αναρωτήθηκε.

Ευτυχώς που κάναμε ό,τι κάναμε το 2015...

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει το 2015 και είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%,η πίεση στους Έλληνες πολίτες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Τουλάχιστον είχαμε την τιμιότητα να πούμε ότι εμείς αυτό καταφέραμε, αυτή τη συμφωνία φέραμε και αυτή τη συμφωνία φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

«Η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 αποτέλεσε για μας μια υποχώρηση αλλά με πολύ συγκεκριμένα κέρδη, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» συνέχισε.

«Η σύγκριση πρέπει να γίνεται σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε και αυτό που τελικά συνέβη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποδείξεις στον Στουρνάρα να μην πολιτικολογεί

«Δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας λειτούργησε περισσότερο σαν πολιτικό στέλεχος παρά σαν κεντρικός τραπεζίτης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αυτό που δεν μας είπε βεβαίως είναι αν θα πρέπει να πάρουμε τόσα κι άλλα τόσα μέτρα για να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στοχοποιώντας τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ο Γιάννης Στουρνάρας «υπερασπίστηκε μια ιδεολογική γραμμή που θέλει την πλήρη αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και είπε ότι ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές θα πρέπει να αφήσει το κράτος τον πατερναλισμό».

«Γι' αυτό ο κ. Δραγασάκης» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είπε ότι αν ο κ. Στουρνάρας θέλει να κάνει πολιτικές και ιδεολογικά μανιφέστα να απευθυνθεί στην κοινωνία και να μην κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα».

«Να σταματήσει να πολιτικολογεί ο κ. Στουρνάρας» ήταν η επόμενη φράση του κ. Τζανακόπουλου.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Θέλουμε να μην πολιτικολογεί, να σέβεται την θεσμική του ιδιότητα».

«Έχετε ακούσει τον κ. Ντράγκι να πολιτικολογεί;» αναρωτήθηκε.

Προκειμένου να καταφερθεί εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξιοποίησε ακόμη και τις απόψεις του δημοσιογράφου του Σκάι Μπάμπη Παπαδημητρίου. «Ενώ ο κ. Στουρνάρας κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, μέχρι και ο κ.Παπαδημητρίου πριν από λίγες μέρες αναγνώρισε ότι βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ευθύνεται στην στάση του ΔΝΤ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τζανακόπουλος για γκάλοπ: Πολύ φυσικό να έχει φθορά η κυβέρνηση

«Πολύ φυσικό να έχει φθορά» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για την κυβέρνηση κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γκάλοπ που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε ποσοστά γύρω στο 10%.

«Δεν μπορεί να βγει ένα καθαρό πολιτικό συμπέρασμα για το ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί. Είναι απολύτως φυσικό η κυβέρνηση να έχει υποστεί φθορά και από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και από το ότι η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή» εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αναντιστοιχία» μεταξύ της δημοφιλίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

«Η κοινωνία αναμένει και θα κληθεί να αποφασίσει αν είναι πιο πετυχημένη αυτή η κυβέρνηση από τις κυβερνήσεις της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014» είπε επίσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να γίνουν εκλογές. Δεν θα ήταν σωστό για την οικονομία, για τη χώρα, για τις κοινωνικές δυνάμεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «μια συμφωνία που θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη αλλά κυρίως κοινωνικά βιώσιμη».

Επίθεση στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ

«Εχουμε τις τελευταίες ημέρες το παλιό εκσυγχρονιστικό μπλοκ που ταυτίζεται με τον κ. Μητσοτάκη στο αφήγημα. Έχουμε τον παλιό εκσυγχρονισμό, έχουμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε τη ΝΔ που συμπίπτουν σε μια πολιτική ανάλυση που δεν αντέχει στην κριτική και δεν αντέχει στην αντιπαραβολή με τα γεγονότα» ήταν η άποψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Τι είπε για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

«Δεν έχω τον χρόνο να αναλύσω την κατάσταση στη Βενεζουέλα» είπε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Αυτό που έγινε στη Βενεζουέλα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι εκλογές πριν περίπου δύο χρόνια
σε μία από τις περιφέρειες ήταν άκυρες και αυτή την απόφαση δεν τη δέχθηκε η Βουλή. Έχει υπάρξει μια συνταγματική κρίση στη χώρα η οποία είναι δεδομένη ωστόσο είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ'ότι παρουσιάστηκε».