06 Απριλίου 2017

ΔΝΤ: Να εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά από το 2018 και το Μαξίμου λέει ότι τους βάζει ο Σόιμπλε

Θέμα εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων από το 2018 - και όχι το 2019 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα – ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, με κυβερνητική πηγή να "δείχνει" το Βερολίνο αντί του Ταμείου.


Ειδικότερα, το ΔΝΤ φέρεται να αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% του ΑΕΠ το 2018 με το υπάρχον μείγμα μέτρων. Συμφώνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχη θέση εκφράζει και το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό θέμα θα πρέπει να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Εurogroup της Μάλτας.

Από την πλευρά της, κυβερνητική πηγή σχολίαζε πως "δεν είναι το Ταμείο που ζητεί λήψη μέτρων από το 2018", ενώ εξέφραζε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Μάλτας, λέγοντας χαρακτηριστικά "νομίζω ότι αύριο (Παρασκευή) κλείνουμε".

Όπως τόνιζε, υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020,

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος, στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι "πάντα ανοιχτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία".

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε στο μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το Reuters.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/343430/dd-se-athina-na-efarmostoun-ta-dimosionomika-metra-apo-to-2018/