07 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Προετοιμάζουμε περαιτέρω δράση κατά της Συρίας-Καταστράφηκαν 20 αεροσκάφη, καμία επιβεβαίωση για νεκρούς

Η Ουάσιγκτον διεξάγει έρευνα και θα αξιολογήσει το αν η Ρωσία συμμετείχε ή βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στην επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ιντλίμπ

Είκοσι αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας καταστράφηκαν από την εκτόξευση των 59 πυραύλων που έπληξαν την αεροπορική βάση στην περιοχή Χομς, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία επιβεβαίωση για νεκρούς, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του κυβερνήτη της συριακής επαρχίας, ο οποίος δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα επτά.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει έρευνα και θα αξιολογήσει για το αν η Ρωσία συμμετείχε ή βοήθησε με την υποστήριξή της, την επίθεση με χημικά στην περιοχή Ιντλίμπ.

Πρόσθεσε, δε, πως η μοναδική εξήγηση για την επίθεση με χημικά, είναι να έχει δρομολογηθεί από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραδοχή ΗΠΑ: Υπάρχει προετοιμασία για περαιτέρω δράση κατά της Συρίας

Η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για παραβίαση του διεθνούς δικαίου - Για «πλήρως δικαιολογημένο» χτύπημα έκανε λόγο η Νίκι ΧέιλιΟι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας «πλήρως δικαιολογημένη» την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν «πλήρως δικαιολογημένο» όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας κατηγόρησε ευθέως την Ουάσιγκτον για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ζητώντας από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα και να αποτρέψει τυχόν δεύτερη επίθεση στη Συρία.