06 Απριλίου 2017

Aποζημίωση χιλιάδων ευρώ θα πληρώσει η Τουρκία σε οικογένεια Κύπριου αγνοούμενου

Αποζημίωση συνολικού ύψους 167.086 ευρώ καλείται να πληρώσει η Τουρκία με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις αδελφές του μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου Χαρίτου Φωτίου Χαρίτου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της υπόθεσης Χρίστο Τριανταφυλλίδη.


Μάλιστα στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο νόμιμος τόκος και τα έξοδα της υπόθεσης η οποία επιδικάστηκε στις 28 Μαρτίου.

Με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Τριανταφυλλίδης κάνει αναφορά για «πρωτοποριακή απόφαση», ενώ προσθέτει ότι η οικογένεια θα προχωρήσει τώρα με τη διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης κατά περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας για την είσπραξη των επιδικασθέντων ποσών.

Nα σημείωθεί πως ο μέχρι το 2016 αγννούμενος βρέθηκε τον Νοέμβριο εκείνου του έτους θαμμένος σε ομαδικό τάφο. Είχε εκτελεστεί από τα Τουρκικά στρατεύματα.

Παράλληλα ο δικηγόρος της οικογένειας είχε κινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον της Τουρκίας με αίτημα τις αποζημιώσεις,κάνοντας επίκληση τσην παραβίαση των άρθρων 2 και 7 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως η γειτονική χώρα παρόλο που είχε ειδοποιηθεί δεν εκπροσωπήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.