10 Απριλίου 2017

“Πόλεμος” Λιμενικού με... επαναπροωθήσεις μεταναστών!

Για τουλάχιστον τρία χρόνια ένας περίεργος “πόλεμος” ήταν σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ελληνικό Λιμενικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή. Με αφορμή το μεταναστευτικό. Πολλά περίεργα περιστατικά ήρθαν στο φως και έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στα ανοιχτά νησιών όπως η Κως, η Λέσβος, η Κάλυμνος έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου μέσα στη νύχτα σκάφη του Λιμενικού ουσιαστικά επαναπροωθούσαν προς την Τουρκία βάρκες με μετανάστες.

Μάλιστα έχει διαταχθεί έρευνα καθώς έχουν εντοπιστεί και σκάφη τα οποία ενώ είχαν δηλωθεί ως βυθισθέντα αυτά μάλλον χρησιμοποιήθηκαν για την επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία.
Είναι γνωστό ότι στην προώθηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά εμπλέκεται άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή είτε κάνοντας τα στραβά μάτια είτε ακόμη και με... βοήθεια προς τα σκάφη των δουλεμπόρων ώστε να περάσουν στις ελληνικές αρχές.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι από την ελληνική πλευρά υπήρξαν παρεμβάσεις για την επαναπροώθηση μεταναστών προς τα τουρκικά παράλια με... ανεπίσημο τρόπο.

Υπάρχουν στοιχεία ότι είτε υπήρχαν παρεμβάσεις στα σκάφη των μεταναστών ώστε να μην μπορούν να ταξιδέψουν, προς τα ελληνικά παράλια, είτε ακόμη και επιβίβαση μεταναστών σε σκάφη που είχαν δηλωθεί ότι έχουν βυθιστεί με στόχο να γυρίσουν πίσω.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απ' την ελληνική πλευρά λέγεται ότι ενημερωνόταν οι τουρκικές αρχές για ακυβέρνητα σκάφη μεσοπέλαγα ώστε η τουρκική ακτοφυλακή να περισυλλέξει βάρκες με μετανάστες οι οποίοι ουσιαστικά είχαν επαναπροωθηθεί εκεί από Έλληνες λιμενικούς.

Επιχειρήσεις τέτοιου είδος σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρχαν κατά την τριετία 2013, 2015 και φαίνεται ότι σταμάτησαν.