09 Απριλίου 2017

Επιχείρηση αντιπερισπασμός στο «πνιγμένο» Μαξίμου-Ποια υπόθεση φέρνει σε Βουλή και Εισαγγελείς

Ολική επαναφορά της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου που συντελέστηκε με τις μετοχές-φούσκες τόσο σε επίπεδο Δικαιοσύνης όσο και στη Βουλή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επιχειρεί η Κυβέρνηση στην απέλπιδα προσπάθεια της να αλλάξει επικοινωνιακά την πολιτική ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει το Μαξίμου η διερεύνηση του σκανδάλου, έχει αρχίσει σε επίπεδο Δικαιοσύνης, ενώ για την αναζήτηση στοιχείων έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι τράπεζες.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς πεντακοσίων επιχειρηματιών.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο και διευθυντικά στελέχη της. Ιδιαίτερα έμφαση δίνουν στους ιδιοκτήτες εισηγμένων που είχαν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούν να διασταυρώσουν φορολογικές δηλώσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμφανή και αφανή περιουσιακά στοιχεία.

Γι’ αυτό έχουν ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες οι συναλλαγές των ιδιοκτητών, των εισηγμένων γιατί στη Δικαιοσύνη θεωρούν βέβαιο, ότι ένα μεγάλο μέρος από τα τεράστια ποσά που είχαν αντληθεί μέσω αυξήσεων κεφαλαίων υπεξαιρέθηκε από τις εταιρείες και φυγαδεύτηκε σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό ή επενδύθηκε σε πολυτελή ακίνητα.

Μέσα από τον έλεγχο των συναλλαγών οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναζητήσουν και πολιτικό χρήμα.

Σύμφωνα με παράγοντα της Δικαιοσύνης δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων στην περίπτωση που εντοπιστεί διαδρομή μαύρου χρήματος. Γιατί το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι αδίκημα διαρκές, δεν παραγράφεται και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, με ποινές που για μεγάλα ποσά φτάνουν μέχρι τα ισόβια.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ ερευνούν εξονυχιστικά τους ισολογισμούς που παρουσίαζαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που χρεοκόπησαν, ενώ είχαν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα έχουν στοχοποιηθεί τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν διοικητικές ευθύνες στις εταιρείες αυτές, αλλά συνδέονταν με τους ιδιοκτήτες τους και λειτουργούσαν ως βαποράκια υπεξαίρεσης και ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα εμφανίζονται με περιουσιακά στοιχεία, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Αδικαιολόγητη σε πολλές περιπτώσεις είναι και η κίνηση των λογαριασμών τους, αφού εμφανίζονται κινήσεις μεγάλων ποσών χωρίς να υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές.

Κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι η πλειοψηφία αυτών που ελέγχονται, έχουν πρόβλημα νομιμοποίησης των συναλλαγών. Η ίδια πηγή πρόσθεσε, ότι αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι κάτοχοι αυτών των λογαριασμών θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και χρόνια στη φυλακή.

Παράλληλα με την δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.

Κεντρικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα είναι εργολάβοι, ιδιοκτήτες εκδοτικών ομίλων, που άντλησαν κεφάλαια,και τελικά έριξαν κανόνι αφού προηγουμένως είχαν αγοράσει βίλες στην Μύκονο και μεγάλες εκτάσεις στην Κέρκυρα ιδιοκτήτες ΑΧΕΠΕΥ που έστηναν το παιχνίδι και πολλοί άλλοι αστέρες μιας εποχής που σημάδεψε την Ελλάδα.

Και παρότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως θα πρέπει επιτέλους επιτέλους κάποτε να αποδοθούν ευθύνες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, και η… κουτσή Μαρία αντιλαμβάνεται γιατί το Μαξίμου ανοίγει αυτή την περίοδο την υπόθεση.

Είναι προφανές πως οι… πνιγμένοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τα μαλλιά τους πιάνονται, αλλά η πολιτική ατζέντα πολύ δύσκολα θα αλλάξει.

Lykavitos.gr