14 Απριλίου 2017

Ερωτηματικά από την ρήση του πρωθυπουργού περί επόμενων εκλογών και επιχείρηση τόνωσης του ηθικού


[Ρε δεν κάνει εκλογές λέμε! Ελπίζει να ρίξει λίγο την ανεργία να ουρλιάζει για επιτυχίες στον τουρισμό, να γίνει κανα θαύμα να μειώσει λίγο κανα φόρο, να δώσει πάλι κανα επίδομα και να κάνει εκλογές το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019]

Του Γιάννη Σιδέρη

«Κύριε, ἐπὶ τὸ πάθος τὸ ἑκούσιον παραγενόμενος», (έφθασες στὸ ἑκούσιο πάθος σου), ψάλλουν σήμερα οι χριστιανοί, αλλά ο ύμνος ταιριάζει στον – ιδία βουλήσει - πεπλανημένο λαό.


Χάνουν  το 20% της σύνταξής τους περί τους 900.000 συνταξιούχων, από αυτούς που τους είχαν υποσχεθεί 13η και 14η σύνταξη, ενώ προσπαθούν να τους το παρουσιάσουν και ως επιτυχία, καθότι «διαπραγματεύτηκαν» με τους Θεσμούς και αντιστάθηκαν στην περαιτέρω περικοπή. Τους παρουσιάζουν δε, ισοσκελισμένη την χασούρα με τα αντίμετρα φτώχειας που πέτυχαν.

(Εδώ απλώς να κάνουμε ένα flash back και να θυμίσουμε ότι επί Σαμαροβενιζέλων, η Τρόικα δεν ζητούσε καμιά περικοπή στις κύριες συντάξεις ή μείωση του αφορολόγητου).

Παράλληλα η μεσαία τάξη, η οποία πλήρης εμπιστοσύνης, τον ψήφισε λέγοντας («και τα μισά να κάνει»- «τι άλλο χειρότερο θα πάθουμε»),  ισοπεδώθηκε με 7 δις επιπλέον φόρους, ενώ και επί ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι  οι μόνοι που πληρώνουν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή παραμένουν αδάμαστες – όχι βέβαια ότι προσπάθησε να τις δαμάσει, δεν είχε ούτε το ενδιαφέρον, ούτε  και την ικανότητα ως προς αυτό.

Πάντως χθες, Μεγάλη Πέμπτη,  ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, αφενός για να εκπέμψει συμβολικά ότι αόκνως η κυβέρνηση εργάζεται (δεν αφίεται στην χαλαρότητα των ημερών), αφετέρου να επιχειρήσει τόνωση ηθικού, γιατί στους συριζαίους το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Είναι βέβαια  πεπεισμένοι ιδεολογικά ότι έχουν δίκιο και ότι ο λαός θα τους το αναγνωρίσει, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις κλονίζουν το βάσιμο της πίστης τους.

Έτσι ο κ. Τσίπρας, δίνοντας οδηγίες προς ναυτιλλομένους εν μέσω άπνοιας, τους τόνισε ότι αν είναι… σοβαροί, θα πιάσουν τους στόχους τους για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ έκανε και μια γερή τονωτική ένεση, λέγοντας ότι το μομέντουμ είναι  κατάλληλο για να αξιοποιηθεί και να υπάρξει μια αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας (και πέρυσι τέτοια εποχή τα ίδια έλεγε, περίμενε την εκτίναξη του ελατηρίου της Οικονομίας). Αυτή η εξέλιξη, κατά τον πρωθυπουργό «μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη».

Η συγκεκριμένη αναφορά δεν έτυχε ομοιογενούς ερμηνείας από τα μέλη του υπουργικού. Κάποιοι καρδιοχτύπησαν, ακούγοντάς το, θεωρώντας ότι ηχεί συναγερμός για επίσπευση εκλογών, άλλοι ωστόσο το αντιμετώπισαν απαθώς, χαρακτηρίζοντάς το απλή προσπάθεια τόνωσης ηθικού. Οπωσδήποτε η συγκεκριμένη αναφορά αναζωπύρωσε την συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό, αν αυτή ήταν τυχαία ή σκόπιμη, και αν έκανε μια αχνή προετοιμασία κλίματος.

Παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής του ο κ. Τσίπρας τους προέτρεψε να κάνουν την… «καλή δουλειά που έχει γίνει»  στους τομείς της προστασίας των εργαζομένων (το είπε σοβαρά) και στο χώρο της Υγείας (και αυτό επίσης σοβαρά)!

Ξεκινώντας την ομιλία του, περιέγραψε την περίλαμπρη νίκη της κυβέρνησής του επί του… ΔΝΤ , αφού όπως είπε «Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει κανέναν από τους στόχους του», ένιωσε περηφάνια  γιατί « δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη  ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος» (καθώς ως γνωστόν στην Ευρώπη δεν υπάρχουν και δεν προστατεύονται τα Κοινωνικά Δικαιώματα), ενώ προανήγγειλε πιθανό και έκτακτο Eurogroup  στις αρχές Μαΐου για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πάντως εκείνο που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτή καθ΄ εαυτή η διαπραγμάτευση και τα αποτελέσματά της, αλλά πως θα την περάσει στον λαό. Εξ ου και συμπέρανε ότι «στο σύνολό της η Συμφωνία είναι υπερασπίσιμη».

Γιατί όχι; Ποιος  θα βγει στους δρόμους; Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έβγαινε, είναι στην κυβέρνηση.

http://www.liberal.gr/arthro/130699/politiki/2017/erotimatika-apo-tin-risi-tou-prothupourgou-peri-epomenon-eklogon-kai-epicheirisi-tonosis-tou-ithikou.html