12 Απριλίου 2017

Ποιος υποδέχτηκε πρώτος το Άγιο Φως ως αρχηγό κράτους

Προς αποκατάσταση της «ιστορικής αλήθειας» τώρα που το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, θυμίζουμε ότι η υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους έγινε για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως... Κώστα Σημίτη.

Όσο λοιπόν και αν καταφέρονται εναντίον του εκσυγχρονιστή πρωθυπουργού οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η κυβέρνηση του έβαλε τη σφραγίδα της στην άφιξη του Αγίου Φωτός με υποδοχή αρχηγού κράτους από το 2001.

Όπως διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών, έως και το 1988 έφτανε με πλοίο μία εβδομάδα μετά το Μ. Σάββατο, ενώ έκτοτε και με πρωτοβουλία ταξιδιωτικού πρακτορείου ξεκίνησε η μεταφορά του με αεροπλάνο και τα έξοδα τα κάλυπτε το ελληνικό κράτος.
Η αεροπορική μεταφορά γινόταν με την ευθύνη ταξιδιωτικού γραφείου μέχρι το 2002, οπότε και την ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το «έθιμο» διατηρείται μέχρι σήμερα, χωρίς η οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, εμπλουτισμένη μάλιστα με την ταυτόχρονη αεροπορική διανομή του στις κατά τόπους μητροπόλεις η οποία όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται δωρεάν από την Aegean.