03 Απριλίου 2017

Κωνσταντινούπολη: Αγαλμα του Μωάμεθ του Πορθητή θα στήσουν στον Κεράτιο οι Μογγόλοι

Ένα άγαλμα που θα αναπαριστά έφιππο τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή ετοιμάζονται να στήσουν οι αρχές της Κωνσταντινούπολης στον Κεράτιο Κόλπο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καντίρ Τοπμπάς.


«Θα στήσουμε ένα άγαλμα που θα απεικονίζει τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Β’ πάνω σε άλογο στον Κεράτιο Κόλπο. Οι τουρίστες που περνούν από εδώ θα μπορούν να βλέπουν το άγαλμά του και να φωτογραφίζονται μαζί του», είπε ο Τοπμπάς στη διάρκεια τελετής στην περιοχή Κασίμπασα, στα σοκάκια της οποίας μεγάλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Άγνωστο αν η ανακοίνωση για το άγαλμα του Μωάμεθ Β’ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, όπως είχε κάνει στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ όταν συνέκρινε την άλωση της Κωνσταντινούπολης με την απόφαση του Ερντογάν να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

« Όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη κάποιοι τότε του έλεγαν όχι. Αλλά ο Πορθητής, χωρίς να δώσει αξία σε αυτούς που προτιμούσαν το λήθαργο και το φόβο, άνοιξε μια νέα εποχή. Κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη.»