21 Απριλίου 2017

Χίος: Χαμός για τους λάθρο στο δημοτικό συμβούλιο-Μπινελίκια σε ΣΥΡΙΖΑίους

Σε γενικευμένη επίθεση κατά της παρουσίας και δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Χίο, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό εξελίχθηκε η συζήτηση – εκτός ημερήσιας διάταξης – στο δημοτικό συμβούλιο, του θέματος της δημιουργίας δομής φροντίδας υγείας από την ισπανική Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) σε τμήμα του κτιρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή.

Στην συνεδρίαση πήγαν εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής, ενώ κάτω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί και κάτοικοι, αλλά και ακραία στοιχεία, τα οποία επιχείρησαν και πάλι να δώσουν τον τόνο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των περίοικων. Η ένταση αρκετές φορές μεταφέρθηκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, με αποκορύφωμα το γιουχάισμα της δημοτικής συμβούλου της Χιακής Συμπολιτείας κας Δέσποινας Τσαρδάκα από συγκεντρωμένους στην αίθουσα. Στην ίδια φάση μια διαμαρτυρόμενη μπήκε στην αίθουσα, πήρε αυθαιρέτως τον λόγο, διακόπτοντας την ομιλήτρια και αφού είπε όσα είπε απευθυνόμενη στους δημοτικούς συμβούλους τους πέταξε "ντροπή σας" και "φτου σας" και αποχώρησε από την αίθουσα.

Προηγουμένως, παρέμβαση υπέρ της κας Τσαρδάκα που δεχόταν προπηλακισμούς έκανε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γεωργιάδης φάνηκε να αδυνατούσε να επιβάλει την τάξη και ο δήμαρχος αρκέσθηκε να πει ποιος είναι αυτός που λέει "φτου σας" στους δημοτικούς συμβούλους.

Στο σημείο αυτό διεκόπη η συνεδρίαση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Αμπαζής προσερχόμενος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατήγγειλε ότι προπηλακίσθηκε από τους συγκεντρωμένους κατά την είσοδό του εντός του δημαρχείου.

Από την ένταση δεν γλίτωσε ούτε ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Αθανάσιος Μπασιούκας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από περίπου 20 άτομα, όταν επιχείρησε να παρέμβει σε επεισόδιο με οδηγού αυτοκινήτου, στον οποίο είχαν επιτεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός είχε αναπτύξει ταχύτητα και οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, οπότε και παρενέβη ο αστυνομικός διευθυντής, που – όμως – παρ΄ ολίγον να είναι εκείνος το θύμα!


Επίθεση κατά των ΜΚΟ

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής της πρώην κλινικής Αυγουστή διάβασαν ψήφισμα και ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί αντίθετο στην ενοικίαση του κτιρίου και στην δημιουργία δομής φροντίδας υγείας από την ισπανική SMH, που είχε δώσει σχετική συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, 20 Απριλίου 2017.

Λαύροι κατά της παρουσίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων εμφανίσθηκαν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ φάνηκε ότι υπήρχε σύγχυση ως προς την δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο χώρο από την ισπανική ΜΚΟ. Ακόμα και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποστήριξαν ότι θα υπάρχουν γιατροί και ιατρεία στον χώρο, κάτι – ωστόσο – που νωρίτερα ο εκπρόσωπος της SMH είχε αποκλείσει.

Ο κ. Βουρνούς τόνισε ότι η δραστηριότητα των ΜΚΟ ήταν ευπρόσδεκτη τον πρώτο καιρό που είχε εμφανισθεί και με μεγάλη ένταση το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι πλέον δύο χρόνια μετά δεν νοείται το κράτος να στηρίζεται στις ΜΚΟ. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης μίλησε για ακόμα μία φορά για τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ, οι οποίες έχουν αλώσει τα νησιά και είναι εκείνες που φέρνουν νέους πρόσφυγες. Διερωτήθη δε ποιοι είναι οι σκοποί τους και ο απώτερος στόχος τους.

Με την εισήγηση του δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενοικίαση του κτιρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή και στην δημιουργία της δομής από την SMH. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την θετική ψήφο όλων των παρατάξεων πλην της Χιακής Συμπολιτείας που εδήλωσε "παρούσα".

Πηγή: astraparis