Του Γιάννη Σιδέρη
Που’ σαι νιότη που΄ δειχνες …
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του ΔΝΤ, Συριζαίοι Κεντροεπίτροποι, συνεδρίασαν χθες σε μια προσπάθεια της ηγεσίας τους, να τους απαλύνει τον πόνο για την συμφωνία που ολοκλήρωσε στη Μάλτα.
Η συνεδρίαση της Κ.Ε. διεξήχθη σε κλίμα… «θετικής κατήφειας», όπως μας είπε στέλεχος. Η κατήφεια αφορούσε την δύσπεπτη συμφωνία, ενώ το «θετικό» της υπόθεσης έγκειται στο ότι προτίθενται να την ψηφίσουν!
Σποραδικές ήταν οι φωνές, όπως του Νίκου Φίλη και άλλων 12 από τους «53», οι οποίοι με κείμενό τους, ζητούν εκλογές. Θεωρούν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή διάσταση και εξ αυτού πρέπει να ανατραπεί. Άλλωστε, όπως λένε, «η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνησης (…) ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή, είναι ελληνικός λαός»! Ένας μάλιστα εξ αυτών, στέλεχος των «53», υποστήριζε σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι οι όροι που έθεσαν οι δανειστές, αποτελεί «σχέδιο πολιτικής δολοφονίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλά κι αυτοί, παρά την φραστική τους μεγαλοστομία, δείχνουν ενταγμένοι σε πορεία σύγκλισης με τις αποφάσεις της ηγεσίας, και δίνουν το «παρών» για την τιμή των όπλων.
Βλέπουν εχθρούς παντού
Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον προσπαθούν να μεταμορφώσουν τα ελάχιστα σε μέγιστα, για να αιτιολογήσουν την αβυσσώδη απόσταση μεταξύ των πάλαι ποτέ, προθέσεων και υποσχέσεων, με τα νυν έργα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος π.χ. κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. έδωσε έμφαση στα αντίμετρα που προβλέπονται, και τα οποία πλέον θα μπορούσαν όπως είπε, να ισχυροποιήσουν το κοινωνικό κράτος (είναι γνωστό ότι τα συσσίτια ελεημοσύνης επιφέρουν την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους). Η Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε το γεγονός ότι πέρασε απαρατήρητη από την Κ.Ε. η επίτευξη της συμφωνίας, ενώ με την ολοκλήρωσή της, όπως είπε, άρχισε να εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης στην Κοινωνία!
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του παρουσίασε ως μονόδρομο την ψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, αλλά κατά την συνήθη τακτική, και ο ίδιος εξέφρασε τον πόνο του, αφού όπως είπε κάποια μέτρα είναι αχρείαστα και «αν ήταν στο χέρι μας δεν θα τα επιλέγαμε»!( Αναγκαία παρένθεση: Στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται μια αύξουσα και πρωτοφανής «δυσανεξία», σε όποιον, εκτός κόμματος, κάνει κριτική. Καταλογίζουν σκοπιμότητα και χαρακτηρίζουν φερέφωνο του Μητσοτάκη, όποιον επισημαίνει το απλό: Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα ψηφίζουν μέτρα που… αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα ψήφιζαν! Αν αυτό δεν σημαίνει πολιτική αλλοτρίωση και ευπείθεια, τότε έχουν διαφορετική γνώση της σημασίας των λέξεων!).
Παράλληλα το χρέος
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, έθεσε μία προϋπόθεση για την ψήφιση των μέτρων, την οποία και άλλα στελέχη σε συζητήσεις με δημοσιογράφους επιβεβαίωναν ως συλλογική θέση, απαράβατη. Προϋπόθεση της συμφωνίας είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.
Οι ίδιοι, δικαίως - αφού δεν έχει υπάρξει η απόφαση του ΔΝΤ - δεν μπορούν να διευκρινίσουν τι ακριβώς απαιτούν, με αποτέλεσμα προς ώρας να μην υπάρχουν όρια ή αυτά να είναι ασαφή. Λογικό γιατί η απόφαση για το χρέος δεν ορίζεται εκ των προτέρων σε μια καταφατική ή αρνητική φράση του ΔΝΤ. Αποτελεί με την σειρά του ένα επί μέρους «πρόγραμμα», και τα μεγέθη του εξαρτώνται από το επιτευχθέν - και το προβλεπόμενο - πλεόνασμα, από την πρόβλεψη για ανάπτυξη, αλλά και τις πολιτικές ανάγκες των δανειστών. Ούτως ή άλλως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο θέμα του πλεονάσματος εκφράστηκε με αισιοδοξία. Το μεγάλο στήριγμα της κυβέρνησης είναι τα POS, με τα οποία συλλαμβάνεται η πολυδιάσπαρτη μικρο-φοροδιαφυγή.
Οπότε τελούμε εν αναμονή του τι ακριβώς θα αποφασίσει το ΔΝΤ κατά την Εαρινή του Σύνοδο, από 18 ως 23/4ου . Ως τότε δεν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Έχει ενδιαφέρον πάντως αν η απόφαση θα εμπεριέχει συγκεκριμένες και οριοθετημένες δεσμεύσεις (ποσοτικά και χρονικά), ή αν θα είναι μια γενικόλογη ευχή που θα παραπέμπει σε ένα άδηλο μέλλον (κάτι ξέρουν οι προηγούμενοι). Σε αυτή την περίπτωση θα έχει επίσης ενδιαφέρον, η πολιτική ερμηνεία που θα δώσει στην απόφαση ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει την ψήφιση των μέτρων. Την Κ.Ο. όπως φαίνεται, την έχει πείσει!