26 Απριλίου 2017

Δεν καταλαβαίνω

Του Νίκου Φιλιππίδη

Καταλαβαίνω τις «ανάγκες» να παραμείνουν οι πρόσφυγες, προκειμένου να κολλήσει η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά αυτό που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τους έχουν αφήσει στο έλεος του θεού.


Καταλαβαίνω ότι για να προχωρήσει μια επένδυση επί ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πληρούνται κυρίως άλλοι λόγοι από τα προφανή οφέλη μιας επένδυσης (πλούτος, θέσεις εργασίας κλπ.), όπως για παράδειγμα να εξυπηρετηθεί ένας εκκολαπτόμενος νέος ολιγάρχης ή να εισπραχθεί ένα μεγάλο τίμημα προκειμένου να αντέξουν τα δημόσια ταμεία την «περήφανη» διαπραγμάτευση.

Καταλαβαίνω ότι αντίστοιχα μπλοκάρεται μια επένδυση όταν σε αυτήν εναντιώνεται για τους δικούς του λόγους ένας άλλος ισχυρός επιχειρηματίας. Όλα αυτά – ειδικά - επί ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητά. Όλοι θυμούνται τις δηλώσεις εναντίωσης σε κάθε αποκρατικοποίηση, όχι αυτές του 2014, αλλά αυτές που έγιναν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 από υπουργούς ακόμα και σήμερα ισχυρούς όπως ο Χρ. Σπίρτζης ή ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω με την κυβέρνηση, στην περίπτωση του Ελληνικού, είναι πως επιτρέπει να εξελίσσονται όσα υποθέταμε, αλλά πλέον περιγράφονται ανάγλυφα από την Διεθνή Αμνηστία. Πάνω από χίλιοι πρόσφυγες ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες από πλευράς υγιεινής, με αρουραίους, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντουζ και περιορισμένη ιδιωτικότητα. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμα πως δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαίνει και η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε περιστατικά ασφάλειας μέσα στους καταυλισμούς.

Το Κράτος απουσιάζει.

Εδώ δεν μιλάμε για μια επένδυση που έμεινε στα χαρτιά, αλλά για μια υγειονομική βόμβα.

Τα πράγματα πρέπει άμεσα να πάρουν τον δρόμο τους. Οι 1.000 πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένο χώρο. Οι υπηρεσίες να δώσουν την δυνατότητα σε έναν χώρο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένος από το 2001, να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης για όλο το λεκανοπέδιο. Προέχει το γενικό καλό, το οποίο συμπίπτει με το καλό των προσφύγων και το καλό των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων που θα βρουν απασχόληση στην επένδυση που δρομολογείται. Μαζί με τις επενδύσεις που εδώ και χρόνια σχεδιάζονται στην παραλιακή έως το Φάληρο, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της ελληνικής πρωτεύουσας και να στείλουν το σήμα σε όλο τον κόσμο μετατροπής της σε μια σύγχρονη πόλη που δημιουργεί υποδομές.

http://www.liberal.gr/arthro/133017/apopsi/n-filippidis/den-katalabaino.html