Καθ΄ ύλην αρμόδια για τη νομιμότητα των τραπεζικών συναλλαγών είναι η Τράπεζα της Ελλάδoς και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί.
Όλες οι συναλλαγές και οι δανειακές συμβάσεις των εμπορικών τραπεζών ελέγχονται από το σύστημα της κεντρικής τράπεζας και αυτό είναι αρμόδιο να αποφανθεί για τη νομιμότητά της.
Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί που εξελίχτηκαν σε παρακρατικοί, παρενέβαιναν ανάλογα με τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης, επιχειρώντας να ποινικοποιήσουν υποθέσεις με το γνωστό κόλπο της αποστολής στη Δικαιοσύνη αποσπασματικών στοιχείων που τεκμηρίωναν δήθεν σκάνδαλα.
Στην ουσία διάφοροι ελεγχόμενοι από την εκάστοτε κυβέρνηση φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία για την πάταξη της διαφθοράς και ο ΣΔΟΕ, παρότι δεν είχαν αρμοδιότητα αλλά ούτε και τεχνογνωσία, αποφαίνονταν για το ποιες τραπεζικές συναλλαγές ήταν σκανδαλώδεις, βομβάρδιζαν τους εισαγγελείς με διάφορα έγγραφα και βεβαίως οι δικαστές για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ασκούσαν διώξεις.
Βεβαίως τα κατασκευασμένα σκάνδαλα δεν αντέχουν στο ακροατήριο. Αυτό το γνωρίζουν οι διάφοροι παρακρατικοί μηχανισμοί, αλλά τους είναι αδιάφορο.
Στόχος τους είναι να θέσουν σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας κορυφαίους τραπεζίτες και να ακυρώσουν μια σειρά από επενδυτικά σχέδια τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.
Στη βιομηχανία διώξεων κατά τραπεζιτών και εκδοτών που βρίσκονται απέναντι στο σύστημα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι διάφοροι εξωθεσμικοί παράγοντες.
Kορυφαίοι επιχειρηματίες δέχονται το τελευταίο διάστημα ύποπτες κρούσεις από διάφορα πρόσωπα, τα οποία διαφημίζουν δήθεν στενές σχέσεις με παράγοντες της Δικαιοσύνης, υποσχόμενοι διάφορες εκδουλεύσεις.
Στο σύστημα συμμετέχουν και κάποιοι δημοσιογράφοι που υποτίθεται ότι έχουν σχέσεις με παράγοντες της Δικαιοσύνης, αλλά και δικηγόροι.
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η δυσωδία των διάφορων νταλαβεριτζήδων απειλεί να πνίξει τη δημόσια ζωή, η τροπολογία που προωθείται και με την οποία γίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα στη Τράπεζα Ελλάδος για τον έλεγχο όλων των τραπεζικών συναλλαγών και των συμβάσεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Απεγκλωβίζει την επιχειρηματική ζωή και τις τραπεζικές δραστηριότητες από το φαύλο κύκλο μίας ιδιότυπης πολιτικής και όχι μόνο μαφίας και αποκαθιστά τη νομιμότητα, σε όλα τα επίπεδα συναλλαγών.
Άλλωστε, οι μηχανισμοί που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος και η εμπειρία των στελεχών της, εγγυώνται τον αποτελεσματικό έλεγχο.