09 Απριλίου 2017

Να ’ταν τα μνημόνια κορδέλες εγκαινίων

Θα ’θελα πολύ να ήμουν σε μια σύσκεψη στο Μαξίμου. Να, για παράδειγμα, σε αυτήν που συζητήθηκαν τα εγκαίνια στα Τέμπη. Διότι ακούγοντας τον Κωστή Χατζηδάκη να ομολογεί ότι πήγε ακάλεστος στην τελετή, αναρωτήθηκα αν έστω ένας από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα τον ρώτησε, έτσι στο χαλαρό, «μήπως να καλέσουμε και κάποιους από τους προηγούμενους που, όσο να ’ναι, μετείχαν στο έργο». Αλλά αμέσως μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν αφελής ακόμη και η απορία μου και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους του ελληνικού λαού και να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός στα Τέμπη. Και κάθε λογικός άνθρωπος, που εδώ και ένα χρόνο παρακολουθεί την κυβέρνηση τάχα να κλείνει από εβδομάδα σε εβδομάδα την αξιολόγηση και την οικονομία να καταρρέει εξαιτίας της, δεν μπορεί παρά να σκέφτηκε δύο πράγματα. Είτε ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει, πλέον, κάθε επαφή με την πραγματικότητα είτε ότι ο πρωθυπουργός είναι τρολ και κάνει πλάκα σε όλους μας.

Αυτό το δίλημμα είχα κι εγώ μέχρι πρότινος και ομολογώ ότι έτεινα προς την πρώτη εκδοχή. Δηλαδή ότι ο Τσίπρας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα πιθανώς και αθέλητα, καθώς του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιβασθεί με την ιδέα ότι όσα πίστευε από έφηβος απεδείχθησαν εκτός τόπου και χρόνου τώρα που εκλήθη να τα εφαρμόσει και ότι οι υποσχέσεις που έδωσε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί απλούστατα προήλθαν από τις αυταπάτες του.

Ε, λοιπόν, με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, έχω πλέον καταλήξει ότι ήμασταν απύθμενα αφελείς ακόμη και όσοι δίναμε αυτό το έσχατο άλλοθι στον πρωθυπουργό. Η στρέβλωση της πραγματικότητας εκ μέρους του όχι μόνον είναι απολύτως συνειδητή, αλλά γίνεται εδώ και καιρό με πολύ συστηματικό τρόπο και απολύτως διακριτό στόχο: Τους πολίτες που απαξιωτικά στα social media ονομάζονται σανοφάγοι, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο είναι χαμηλής μόρφωσης και ως εκ τούτου ευκολόπιστο ακόμη και στις πιο απίθανες εκδοχές της λογικής «για την κατάντια της χώρας φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην του εαυτού μας».

Ετσι εξηγείται, άλλωστε, ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν απολογείται για τις δεκάδες υποσχέσεις του που απεδείχθησαν φρούδες, αλλά έχει το θράσος να δίνει κι άλλες. Το έκανε και προχθές μιλώντας στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύθηκε να δώσει, λέει, επίδομα ενοικίου στους νέους για να ανεξαρτητοποιούνται απ’ τους γονείς τους, υποτροφίες σπουδών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, μέχρι και να πριμοδοτήσει νέες οικογένειες που θα κάνουν δεύτερο ή πρώτο παιδί. Και όλα αυτά τα έταξε χωρίς να κατονομάσει έστω μια πηγή χρηματοδότησης (λεφτά υπάρχουν) κι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι έρχεται νέος αρμαγεδδών φόρων.

Εν ολίγοις, αν έχει ένα σχέδιο αυτή η κυβέρνηση είναι να μη διστάσει να διαλύσει τα πάντα, προκειμένου να διατηρήσει όσο μπορεί τις απροσδόκητες χαρές που βρήκε στην εξουσία. Το αποδεικνύει αυτό και ο καθ’ όλα αλαζονικός και υποκριτικός τρόπος που ο κ. Τσίπρας και η παρέα του εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους. Γιατί τον χαρακτηρίζω έτσι; Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέβαλαν την απλή αναλογική (θα εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές) καταγγέλλοντας όσα κόμματα δεν την υπερψήφισαν. Παραδόξως, λοιπόν, κανείς δεν επισημαίνει πως αν σήμερα ίσχυε το σύστημα το οποίο ψήφισαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, τα κόμματά τους δεν θα άθροιζαν 153 έδρες, αλλά μόλις 134. Θα όφειλαν δηλαδή ήδη να συνεργάζονται –αν όχι με τη Ν.Δ.– με τουλάχιστον άλλα δύο κόμματα για να έχουν την πλειοψηφία. Σημειωτέον, δε, ότι τις 134 έδρες θα τις είχαν με τις δυνάμεις που απέσπασαν τον Σεπτέμβριο του ’15 και όχι με τα ποσοστά κατάρρευσης που προβλέπουν γι’ αυτούς όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ισως αυτό, όμως, εξηγεί ότι αμφότεροι κυβερνούν σαν να μην υπάρχει αύριο, αντί να επιδιώκουν εδώ και καιρό την εθνική συνεννόηση, όπως θα έκαναν αν ήταν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς και ειλικρινείς με την απλή αναλογική.

Κατά τα λοιπά και επειδή είναι βέβαιο ότι η μεγαλύτερη τιμωρία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι η συλλογική λήθη της περιόδου τους, προτείνω στη Ν.Δ. να κάνει κάτι για να τη θυμόμαστε με χιούμορ. Να δεσμευθεί από τώρα πως όταν έρθει στην εξουσία θα μετονομάσει τη μεγαλύτερη από τις έξι νέες υπερσύγχρονες σήραγγες των Τεμπών κι ότι θα την αναβαπτίσει με μεγάλα χρυσά γράμματα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», για να μην ξεχάσει κανείς τον περιχαρή Αλ. Τσίπρα να καταγγέλλει στα εγκαίνιά της όσους καταστρέφουν την ελληνική οικονομία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ