Header Ads

Πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν-Οι ποδοσφαιρικές γειτονιές είπαν "όχι"-Επιτέθηκαν σε γνωστό δημοσιογράφο που ψήφισε «Οχι»

Δεν πέτυχε τον θρίαμβο που επεδίωκε - Με οριακό ποσοστό η επικράτηση του «ναι» - Διχασμένη η Τουρκία: Έχασε τις μεγάλες πόλεις, νικητής στη φτωχή ενδοχώρα ο Τούρκος πρόεδρος, που μίλησε για «ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού
Τα πανηγύρια των υποστηρικτών του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δεν έχουν τον παλμό που θα ήθελε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε και τη μαζικότητα. Η νίκη του Τούρκου προέδρου, άλλωστε, αποδεικνύεται πύρρειος, αφού το ποσοστό του «ναι» είναι οριακά πάνω από το 51%, γεγονός που ανοίγει μεν το δρόμο προς την υπερεξουσία μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης για τον Ερντογάν, αλλά δεν έχει τις διαστάσεις του θριάμβου που επεδίωξε όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής του και βάλλοντας κατά πάντων στο εξωτερικό, στοχεύοντας στο εσωτερικό του ακροατήριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, αναδεικνύει ταυτόχρονα μια Τουρκία διαιρεμένη: Οι πλούσιες μεγάλες πόλεις, τα παράλια και οι περιοχές των Κούρδων ψήφισαν «όχι» - ο Ερντογάν χάνει ακόμη και την πρωτεύουσα Άγκυρα- ενώ η ενδοχώρα των φτωχών και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ψήφισε «ναι», δίνοντας του την πολυπόθητη νίκη.

Με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το «ναι» ελάμβανε 51,23%, έναντι 48,77% του «όχι».
Ο Ερντογάν μέσω κύκλων του είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», και αφού είχε προηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ από την Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε διάγγελμα από την Κωνσταντινούπολη. "Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας " δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι".
Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.Παγωμένος ο Ερντογάν: "Μια χώρα όπως λέμε ένα σώμα"

Αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής (16.04.2017) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο - για πρώτη φορά - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, εμφανίστηκε μουδιασμένος μετά από την οριακή νίκη του, στο δημοψήφισμα που τον ανακυρήσσει τον απόλυτο Σουλτάνο.
"Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας " δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά στα ποσοστά αλλά όπως είπε τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του "ναι" ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του "όχι".

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.  Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ και οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του "ναι" στο δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019. Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα είναι πιο δυνατή και πιο ενωμένη από ποτέ. "Μία χώρα όπως λέμε ένα σώμα. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι"." είπε χαρακτηριστικά.


Όπως ανέφεραν πηγές από το γραφείο του, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.


Υπερεξουσία μετά το «ναι»

Υπερεξουσία τον Τούρκο πρόεδρο δίνει η προτεινόμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση, που θα γίνει πράξη μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος θα αποφασίζει για όλα, η προεδρική θητεία παρατείνεται στα πέντε έτη από τέσσερα που ισχύουν τώρα, ενώ οι εκλογές θα γίνονται αντίστοιχα, ανά τετραετία και όχι πενταετία.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα ο Ερντογάν έκανε ό,τι μπορούσε να για επικρατήσει το «ναι» και το διαφαινόμενο αποτέλεσμα δείχνει ότι ναι μεν κέρδισε, αλλά χωρίς να καταφέρει να επιτύχει θρίαμβο. Τα αρχικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που έδιναν στο «ναι» ποσοστά κοντά στο 65% βαίνουν μειούμενα και πλέον αποτελεί στοίχημα πόσο πάνω από το 50% θα είναι το τελικό ποσοστό για το «ναι».
Υπενθυμίζεται, ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας με ιδιαίτερη ένταση, ενώ οι προκλήσεις στο Αιγαίο ήταν περισσότερες και εντονότερες.Τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», ωστόσο, αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»: Το όχι στον σουλτάνο Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ενώ το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη- «έδρα» του Ερντογάν, αφού έχει διατελέσει δήμαρχος της Πόλης: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, το «όχι» φαίνεται να προηγείται με 50.91%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.09%.

Στην πρωτεύουσα Αγκυρα, με καταγεγραμμένο το 94% των ψήφων το «όχι» προηγείται οριακά με 50.14%, ενώ το «ναι» βρίσκεται στο 49.86%.

Επιτέθηκαν σε γνωστό δημοσιογράφο που ψήφισε «Οχι»

Επίθεση από υποστηρικτές του Ερντογάν φαίνεται να δέχθηκε ο πρώην αρθρογράφος της Γενί Σαφάκ, Αλί Μπραϊραμόγλου, σε εκλογικό τμήμα στο Γκαϊρετεπέ της Κωνσταντινούπολης, επειδή ψήφισε όχι.

Συγκεκριμένα, ο Αλί υποστήριζε για πολύ καιρό τον Ερντογάν, ωστόσο τον τελευταίο καιρό ο ίδιος  είχε αλλάξει «μέτωπο», επικρίνοντάς τον συνεχώς.

Μιλώντας ο ίδιος μετά την επίθεση που δέχθηκε στον εκπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Ερόλ Οντέρογλου, κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Ερντογάν ότι τον γρονθοκόπησαν.


Οι ποδοσφαιρικές γειτονιές είπαν "όχι" στον Ερντογάν

Ναι μεν, αλλά... Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε οριακά στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά "έχασε" πολλές περιοχές της χώρας, που... του γύρισαν την πλάτη.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν "έχασε" μόνο τα παράλια, αλλά και περιοχές της ενδοχώρας, όπως τα Άδανα και η Προύσα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως ένα δυνατό "όχι" είπαν και οι "ποδοσφαιρικές γειτονιές" των Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.