25 Απριλίου 2017

ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ! Ο Παππάς φέρνει νόμο για την διαφήμιση και την ίδρυση εταιρείας διαστημικών εφαρμογών

Πώς θα αγοράζεται και θα πωλείται ο τηλεοπτικός διαφημιστικός χρόνος - Επιβάλλεται η ποσόστωση 70-30 υπέρ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης

Στις αρχές Μαΐου κατατίθεται στη Βουλή το πολυνοµοσχέδιο για την διαφήµιση.

Αυτό θα περιλαµβάνει διατάξεις για το ηλεκτρονικό σύστηµα αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού διαφηµιστικού χρόνου, τη σύσταση Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, την επιβολή της ποσόστωσης 70-30 υπέρ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, τη δηµιουργία θεσµικού πλαισίου για τη θέσπιση καθεστώτος ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων στον τοµέα της οπτικοακουστικής παραγωγής και την ίδρυση εταιρείας διαστηµικών εφαρµογών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αγοράς τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου καθιερώνει έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης, βάσει δημοπρασιών ανά διαφημιστικό slot. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την τηλεοπτική διαφήμιση, η καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και των προβλημάτων ρευστότητας, που προκύπτουν εξαιτίας της ύπαρξης ασύμμετρων διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφημιζόμενων/media shops και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και η κατοχύρωση κανόνων ανόθευτου ανταγωνισμού μεταξύ της δημόσιας τηλεόρασης, των περιφερειακών και των εθνικής εμβέλειας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Την διαχείριση θα την κάνει η εταιρεία που θα αναλάβει το εγχείρημα της πλατφόρμας, με ρυθμιστή το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προβλέπεται πιο συγκεκριμένα η κατάργηση του 50% - 40% - 10% (νόμος 2328/95), ποσοστά που ίσχυαν για την κρατική διαφήμιση σε τηλεόραση, εφημερίδες και ραδιόφωνα, αντίστοιχα, ενώ διατηρείται η ποσόστωση 70%-30% (30% για τα περιφερειακά ΜΜΕ), με την πρόβλεψη επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται.

Όσον αφορά στην ίδρυση εταιρείας διαστημικών εφαρμογών, το υπουργείο υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας αποκτά, για πρώτη φορά, εθνική διαστημική στρατηγική, θεσμοθετώντας το νομοθετικό πλαίσιο των διαστημικών αντικειμένων και ιδρύοντας Εθνικό Φορέα, με αντικείμενο την κατοχύρωση, την προστασία, την διαχείριση και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της χώρας μας στο Διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι προχώρησε, με μεγάλη επιτυχία, η διαπραγμάτευση με τον Hellas Sat «και ευελπιστούμε σε συμφωνία με πολύ υψηλά ανταλλάγματα/ωφελήματα για το Ελληνικό Δημόσιο».