02 Απριλίου 2017

Η Δικαιοσύνη στο...απόσπασμα ελέω ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το επίπεδο κάθε οργανωμένης κοινωνίας χαρακτηρίζεται από το κράτος δικαίου. Από την καλή ή όχι  λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και κυρίως από το κατά πόσο ανεξάρτητα κινείται. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα δείχνουν να πορεύονται  με αρνητικό πρόσημο και σε αυτήν την κατρακύλα την πρώτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.


Εκτός από την Οικονομία,  που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα πίσω και σε ζητήματα θεσμικής τάξης. Η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τεράστια, καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι επιχειρεί να στήσει δικούς της  μηχανισμούς και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει προκειμένου να ελέγχει πολιτικά τους πάντες και τα πάντα.

Με άλλα λόγια προσπαθεί να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα καταστήσουν την κυριαρχία της δεδομένη για όσο  καιρό εκείνη θέλει.

Αυτό δεν αποτελεί μέρος μιας μυστικής διεθνούς συνομωσίας, αλλά  αποτελεί ομολογημένο στόχο από την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η οποία θεωρεί ότι «έχει την Κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία»  (όπως είχε ομολογήσει δημόσια ο Παύλος Πολάκης). Μια δήλωση που πέρασε στα ψιλά παρότι συμπύκνωσε   ολόκληρο το νόημα της σημερινής διακυβέρνησης.

 Μια άποψη που παραπέμπει ευθέως σε απολυταρχικά καθεστώτα, παρότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει  ότι πρόκειται για την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Στο ίδιο πλαίσιο  η Κυβέρνηση με «χειρουργικές» κινήσεις προσπάθησε  να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλικών ΜΜΕ με στόχο τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Απόπειρες που άλλοτε προσέκρουσαν στα θεσμικά τείχη της ελληνικής δημοκρατίας (απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) και άλλοτε εκδηλώθηκαν μέσα από τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ που αναλαμβάνουν τη στοχοποίηση όσων ενοχλούν την Κυβέρνηση.

Παράλληλα ανησυχητικό είναι το  φαινόμενο που παρατηρείται στη λειτουργία της διοίκησης, όπου με παράνομους διορισμούς εγκαθιδρύεται ένα νέο κομματικό κράτος. Την ίδια ώρα, που μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις να καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές, βλέπε διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης, μέσα από  επίσημες ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης με την οποία εκφράζεται «η έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους». Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλονται «αθέμιτες πιέσεις προς Δικαστές μέσω μιας δημοσιογραφίας που υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα».

Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την ΝΔ, όπως το liberal.gr είναι σε θέση να γνωρίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ότι δε θα αφήσει το «καθεστώς» ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά γαλάζια πηγή. Η Νέα Δημοκρατία θα εγγυηθεί τη δημοκρατική τάξη στη χώρα και θα προστατεύσει την λειτουργία των θεσμών.  Ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απλού πολίτη, όπως μεταφέρουν γαλάζιες πηγές «είναι  προφανές ότι Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική καμένης γης». Στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση, στη δικαιοσύνη και τα θεσμικά, στην οικονομία. Όλα καταλήγουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού, για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία και να ναρκοθετήσουν την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σχέδιό της θα αποτύχει τονίζουν στην ΝΔ που ετοιμάζει κινήσεις προς την ανάδειξη των συγκεκριμένων θεμάτων.

http://www.liberal.gr/arthro/127623/politiki/2017/i-dikaiosuni-stoapospasma-eleo-syriza-.html