03 Απριλίου 2017

Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει πάγο στην Μαρίν Λεπέν: Δεν την γνωρίζω

Σε μια συνέντευξή του στους Financial Times, ο αμερικανός πρόεδρος δεν διακινδυνεύει καμία πρόβλεψη για την γαλλική προεδρική εκλογή και δεν έδωσε στήριξη στην Μαρίν Λεπέν.


«Η διεθνής θέση της Μαρίν Λεπέν πήρε ένα χτύπημα», γράφει χαρακτηριστικά η Le Figaro, μετά την συνέντευξη Τραμπ. Κι αυτό, όπως εξηγεί, γιατί παρότι έγινε θερμά δεκτή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές πήρε ένα παγωμένο ντους από τον Ντόναλντ Τραμπ».
Οταν ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν μια νίκη της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου θα «επικύρωνε» την δράση του στις ΗΠΑ, απάντησε ξερά: «Δεν γνωρίζω την Μαρίν Λεπέν».
Οταν, μάλιστα, ερωτάται να κάνει κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, δεν το διακινδυνεύει:
«Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Ξέρω ότι συνέβησαν εξωτερικά γεγονότα που άλλαξαν τα δεδομένα. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα εκλογική κούρσα. Δεν ξέρω πραγματικά και δεν την γνωρίζω (την Μαρίν Λεπέν). Δεν την συνάντησα ποτέ. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογή».
Δείχνει, μάλιστα, να είναι ενημερωμένος για τα σκάνδαλα του Φρανσουά Φιγιόν όταν λέει ότι «συνέβησαν κάποια εξωτερικά γεγονότα».
Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίχθηκε υπερβολικά από την ίδια την Μαρίν Λεπέν. Είχε μάλιστα δηλώσει κάποια στιγμή ότι ο Τραμπ είχε το τηλέφωνό της: «Εχουμε κοινούς γνωστούς, ναι (...) Αν αύριο θέλει να με συναντήσει, αντίθετα με τον Ολάντ, έχει το τηλέφωνό μου!».
Η νίκη του υπερ-συντηρητικού Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου 2016 στην προεδρία των ΗΠΑ είχε γίνει δεκτή από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ως σημάδι της δικής του επιτυχίας. Αυτό αποδείκνυαν τα σχόλια ικανοποίησης των στελεχών του κόμματος, την ημέρα της εκλογής του. Η ίδια η Λεπέν δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά της:

[Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον αμερικανικό λαό, ελεύθερο!]


Σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα Voix du Nord, μάλιστα, η Λεπέν δήλωσε ότι δεν εμπνέεται από την πολιτική του αλλά ότι αντίθετα «εκείνος εφαρμόζει όσα εγώ προτείνω εδώ και χρόνια και οι πολιτικοί μου αντίπαλοι τα κατέκριναν!»
Ωστόσο, έχουν περάσει 5 μήνες από την εκλογή Τραμπ και η ακροδεξιά υποψήφια δεν έχει κατορθώσει να τον συναντήσει. Στις 12 Ιανουαρίου 2017 οι αντίπαλοι του Εθνικού Μετώπου είχαν διασκεδάσει με τις εικόνες που έδειχναν την Μαρίν Λεπέν να πίνει καφέ στο χολ του Trump Tower, ενώ ο ιδιοκτήτης του αδιαφόρησε και δεν πήγε καν να την χαιρετήσει.


Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο άξονας των ισχυρών αποτελείται από τον ίδιο και τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα.