07 Απριλίου 2017

O Τραμπ βομβάρδισε με 59 πυραύλους τη Συρία-"Θα χαλάσουν οι σχέσεις μας" ψέλλισε το γατάκι ο Πούτιν

Στόχος ήταν η στρατιωτική βάση του Άσαντ από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά - Ο βομβαρδισμός έγινε από δύο πολεμικά πλοία - Είχε ενημερωθεί η Ρωσία, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο - Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια
Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Ross και USS Porter) στη Μεσόγειο με στόχο τη βάση αλ Σαριάτ στη Συρία έκανε πράξη ο Ντόναλντ Τραμπ την απειλή του ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Από τη βάση αλ Σαριάτ πιστεύεται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

H στιγμής της εκτόξευσης ενός εκ των 59 πυραύλων:


Οι αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στις 4 τα ξημερώματα:


Η αεροπορική βάση αλ Σαριάτ, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επίθεση με χημικά κατά της Ιντλίμπ


Χάρτης του CNN με το σημείο της βάσης



Η συριακή κρατική τηλεόραση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» στοχοποίησε μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων».

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κυβερνήτης της Χομς, όπου υπάγεται η βάση, ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Πληροφορίες που μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, αναφέρουν ότι η διοίκηση του συριακού στρατού είχε απομακρύνει τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση η οποία επλήγη από τους αμερικανικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Κατά την ίδια πηγή η εκτίμηση είναι ότι προκλήθηκε σημαντικό πλήγμα στις υποδομές και τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Όπως ανακοίνωσε από τη Φλόριντα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, στον Ντόναλντ Τραμπ δόθηκαν τρεις επιλογές προκειμένου να απαντήσει στη Συρία για την επίθεση με χημικά όπλα με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά να επικεντρωθούν στις δύο από αυτές με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται χθες Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται, επίσης, να δηλώνει ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί, μέχρι να ληφθεί κάποια περαιτέρω απόφαση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στη βάση έχουν υποστεί ζημιές, μπορεί κανείς να πει ότι (η βάση) είναι εντελώς κατεστραμμένη», εξήγησε μέλος του προσωπικού της βάσης στο πρακτορείο Sputnik.

Όπως μετέδωσε συριακό τηλεοπτικό δίκτυο, πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει την αεροπορική βάση.

Στο μεταξύ ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Ας Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές.
Πάντως η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, όμως ακόμη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ είπε ότι διέταξε μια στοχοποιημένη στρατιωτική επίθεση σε αεροδιάδρομο στη Συρία από τον οποίο απογειώθηκαν τα αεροσκάφη για μια επίθεση με χημικά όπλα, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Νεκροί στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες από την αμερικανική επίθεση στη Συρία

Τέσσερις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, η οποία κατέστρεψε «σχεδόν ολοσχερώς» την αεροπορική βάση του καθεστώτος της Δαμασκού, την οποία είχε ως στόχο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχουμε επιβεβαίωση για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών, ανάμεσά τους και ένας πτέραρχος. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την βάση από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, η οποία ελέγχεται από Σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία και όπου 86 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με χημικά όπλα.

Η βάση έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί: τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτίριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν κονιορτοποιηθεί, είπε.

«Υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που διαθέτει μεγάλο δίκτυο ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.
Η αεροπορική βάση Αλ-Σααϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας.

Το διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση
«Είναι προς το ζωτικής σημασίας συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προλαμβάνει και να αποτρέπει την διάδοση και χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων», είπε ο Τραμπ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση για τα χημικά όπλα, και αγνόησε τις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σκληρή απάντηση Πούτιν στον Τραμπ για την επίθεση στη Συρία
Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Ποιο είναι το προπύργιο του Ασαντ που σφυροκόπησαν οι ΗΠΑ

Πληροφορίες για την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ που αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης μεταφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι πρόκειται για βάση κεντρικής σημασίας στο συριακό πόλεμο η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρισμών περί χρήσης χημικών όπλων.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, πηγές στο Λίβανο οι οποίες συμμάχησαν με το καθεστώς ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματικοί εκκένωσαν τη βάση πριν τις αεροπορικές επιδρομές και ότι κάποιοι από τους διοικητές προσπαθούσαν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει διατηρήσει την παρουσία της στην Αλ Σαϊράτ αν και η μεγαλύτερή της δύναμη βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένη βάση κοντά στην Λαττάκειας.

Από την πλευρά της Χεζμπολάχ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν καίρια σημασία στην προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια να στραφεί ο πόλεμος υπέρ της πλευράς του Άσαντ. Πιο πρόσφατα, στην Χάμα, η Χεζμπολάχ βοήθησε να αποκρουστεί μία επίθεση υπό την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους και των αντιπολιτευόμενων ομάδων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, η Ρωσία έχει δημιουργήσει στο έδαφος της βόρειας Συρίας ένα ραντάρ εδάφους που θα μπορούσε να ανιχνεύσει εισερχόμενες απειλές όπως αυτή των αμερικανικών πυράυλων.

Πριν το πόλεμο, η Αλ Σαϊράτ ήταν μία από τις στρατηγικές βάσεις του Άσαντ. Βρίσκεται κοντά σε αποθήκες με σαρίν, ένα άχρωμο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα και το οποίο έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η βάση έχει διατηρήσει αυτό το ρόλο αν και τα περισσότερα από τα αποθέματα του σαρίν παραδόθηκαν στα τέλη του 2013.

Έκτοτε υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί περί χρήσης του σαρίν αλλά και χλωρίου κατά μαχητών της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η βάση Αλ Σαϊράτ είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο μετά των αμερικανικό βομβαρδισμό έχει καταστραφεί ολοσχερώς.