28 Απριλίου 2017

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ! S&P: Κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό η ΔΕΗ, απειλή νέας υποβάθμισης

Τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που συνεπάγεται χρεοκοπία, διατρέχει η ΔΕΗ, εφόσον δεν βάλει στα ταμεία της μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες τα χρήματα από την απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ.


Το συμπέρασμα είναι του πιστοληπτικού οίκου Standard & Poors που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχνή ρευστότητα της μεγαλύτερης ελληνικής ενεργειακής εταιρείας, και επισημαίνει ότι την εξαιρετικά αβέβαιη πρόσβασή της σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Αλλά το σημαντικότερο απ’ όσα αναδεικνύει η έκθεση της S&P είναι πως η ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ (από την οποία και η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 700 εκατ ευρώ), αποτελεί, στην παρούσα φάση, το μοναδικό πλέον σωσίβιο για την επιχείρηση, και αυτό για να σταθεί στα πόδια της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Liberal.gr, η ρευστότητα της ΔΕΗ, εξαρτάται, όπως λέει ο οίκος, από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, συναλλαγή ωστόσο εξαιρετικά περίπλοκη, με σημαντικό ρίσκο καθυστερήσεων, και κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι. Δίχως τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα έχει απομείνει ρευστό στο ταμείο της ΔΕΗ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σε αυτές τις αιτίες αποδίδει ο οίκος και το γεγονός ότι διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της ΔΕΗ, όσο και των ομολόγων της στην κατηγορία CCC- (που σημαίνει κίνδυνος χρεωκοπίας). Στις ίδιες αιτίες αποδίδει και το γεγονός ότι διατηρεί την ΔΕΗ στην κατηγορία της αρνητικής επιτήρησης, στην οποία και την έχει θέσει από τις 9 Φεβρουαρίου.