Συγκεκριμένα. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για σταθερούς και ιδιαίτερα θωρακισμένους στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, εγκαταστάσεις Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών.
Στη γλώσσα των Ινδιάνων, tomahawk σημαίνει...το τσεκούρι του πολέμου, ωστόσο ο εν λόγω πύραυλος εμφανίστηκε σε δράση το 1983, ως απάντηση των Αμερικανών στον τεράστιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τους Σοβιετικούς. Πρόκειται για long range (μεγάλου βεληνεκούς) πύραυλο.
Ήδη από το 2015 Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει μετατρέψει με επιτυχία πυραύλους Τόμαχοκ. Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει μετατρέψει με επιτυχία ένα πύραυλο τύπου Raytheon Tomahawk (TLAM) για να είναι σε θέση να χτυπήσει κινούμενο στόχο στη θάλασσα, σύμφωνα με το USNI News.
Όπως είχε δηλώσει το 2015, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Μπομπ Γουορκ οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα κομμάτι μιας νέας στρατηγικής του Πενταγώνου στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που εστιάζει στην έρευνα για νέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Όπως είχε δήλωσε τότε ο Γουρκ, αυτοί οι πύραυλοι τέτοιου τύπου είχαν τη δυνατότητα αλλάξουν όλο το στρατιωτικό παιχνίδι και μάλιστα με ελάχιστο κόστος.
Φωτογραφία: Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκε στη Συρία στις 7 Απριλίου 2017
Τεχνικά χαρακτηριστικά των Τόμαχοκ
- Κατασκευαστής: General Dynamics και πλέον η Rayethon/Mc Donnell Douglas
- Μήκος: 5,56 μέτρα. Μαζί με τον προωθητή 6,25 μέτρα.
- Βάρος: 1.192 kg. Μαζί με τον προωθητή 1.440 κιλά. Διάμετρος: 51,81 cm.
- Άνοιγμα φτερών: 2,67 μέτρα
- Ακτίνα δράσης: Στόχοι ξηράς, συμβατική κεφαλή 1.104 χλμ.
- Ταχύτητα: 880 χλμ/ώρα.
- Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά εκτενώς στην επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991)
- Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια
Όσα θέλατε να ξέρετε για τους πυραύλους Τόμαχοκ στο παρακάτω ντοκιμαντέρ