08 Απριλίου 2017

Ο Τραμπ έχασε την μάχη κατά του Twitter -Δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα χρήστη που του ασκούσε κριτική

Μια ηχηρή ήττα υπέστη η κυβέρνηση Τραμπ η οποία αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην απαίτηση να αποκαλύψει το Twitter το πρόσωπο ενός χρήστη της δημοφιλούς πλατφόρμας που ασκούσε κριτική (κυρίως για τη μεταναστευτική πολιτική) στον πρόεδρο των ΗΠΑ.


Όταν τον Ιανουάριο ένας χρήστης του Twitter ορκίστηκε να αφιερώσει το λογαριασμό του στην αντίσταση και τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης Τραμπ και της πολιτικής που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με δικαστική κλήση, απαίτησε από το Twitter, να του αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του «δράστη».

Η εταιρεία τηρώντας τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και επικαλούμενη την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δε μπορούσε να γίνει.

Τότε η κυβέρνηση προχώρησε σε μήνυση κατά της εταιρείας, ζητώντας από το δικαστήριο να αποκαλύψει ποιος τελικά είναι ο @ALT_uscis.

Μόλις, χθες το Twitter απάντησε και αυτό με μήνυση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την στην ουσία να υπαναχωρήσει στο αίτημά της, το οποίο και η πλευρά Τραμπ ικανοποίησε.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης, το Twitter με τη σειρά του ανακάλεσε την προσφυγή, που είχε καταθέσει την Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνιας.

Αφού έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση απέσυρε το αίτημά της, η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU έκανε λόγο για «μια μεγάλη νίκη για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην αμφισβήτηση» ενώ διαμήνυσε ότι θα προσέφευγε και εκείνη στα δικαστήρια εναντίον της κυβέρνησης, αν επέμενε στο αίτημά της.

Ο χρήστης του λογαριασμού @ALT_uscis από την πλευρά του, ευχαρίστησε το Twitter και την ACLU που «υπερασπίστηκαν την ελευθερία της έκφρασης» αναρτώντας στο λογαριασμό του την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.