10 Μαΐου 2017

Τα Εμιράτα κατακτούν τον «κόκκινο πλανήτη»: Κτίζουν πόλη στον Άρη το 2117

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία - Ενδιαφέρον από 138 κυβερνήσεις - Η προετοιμασία και οι επανδρωμένες αποστολές που θα ξεκινήσουν σε λίγα χρόνιαΤο φουτουριστικό πλάνο της κατασκευής μίας ολόκληρης πόλης στον πλανήτη Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά. Η ηγεσία του αραβικού κράτους ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το πλάνο της για την κατάκτηση του διαστήματος, εκπλήσσοντας την παγκόσμια κοινότητα με το σχέδιο ανέγερσης μίας ολόκληρης πόλης στον πλανήτη Άρη. Στις 10 Μαΐου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με τις εκπληκτικές μακέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανέγερση της πόλης.

Το 2030, η NASA προγραμματίζει το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στον πλανήτη Άρη. Στόχος της αποστολής θα είναι η προετοιμασία για την κατασκευή μίας βάσης για το επιστημονικό προσωπικό αρχικά και για την ομάδα ανθρώπων που θα μεταβούν στον «κόκκινο πλανήτη» ακολούθως. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, το 2117, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχεδιάσει από τώρα την κατασκευή μίας πόλης, η οποία θα παρέχει όλες τις ανέσεις και τις τεχνολογίες που θα διαθέτει ο άνθρωπος.


Ο στόχος του αραβικού κράτους είναι να μην μείνει πίσω στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι φανερό πως η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο, με το βλέμμα στραμμένο εκτός πλανήτη, στο άπειρο του διαστήματος. «Πιστεύουμε ότι ξεκινά μία νέα γενιά εξερεύνησης στο διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Mars 2117, Saeed Al Gergawi από το Mohammed bin Rashid Space Centre (MBRSC). «Θα είναι μία κούρσα -για την κατάκτηση του διαστήματος- που θα επηρεάσει κάθε άνθρωπο και κάθε έθνος στη Γη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο κατασκευής της πόλης αφορά όλον τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Όπως ανακοινώθηκε, το πλάνο τους Mars 2117 προσέλκυσε το ενδιαφέρον από 138 κυβερνήσεις χωρών στον πλανήτη.


Το πλάνο προετοιμασίας για την κατασκευή της εκπληκτικής αυτής πόλης, περιλαμβάνει έρευνες σε όλα τα επίπεδα και επανδρωμένες αποστολές, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος και η μέθοδος, για τη δημιουργία τροφής και ενέργειας στον «κόκκινο πλανήτη». «Οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν στον Άρη, θα πρέπει να έχουν ένα υψηλό όραμα», τόνισε ο Saeed Al Gergawi.

Στον τομέα αυτόν, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος, καθώς τα ποσοστά των μη επανδρωμένων αποστολών της NASA στον Άρη έχουν αυξηθεί στο 70%. Εκτός των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, διαστημικό πρόγραμμα έχουν αναπτύξει πολλές μουσουλμανικές χώρες όπως οι Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Ινδονησία, Πακιστάν και Ιράν, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει άλματα και η Κίνα.


Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Η Γη «κουράζεται», αλλάζει και ο άνθρωπος καλείται να φροντίσει για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, διαθέτει ένα επίπεδο τεχνολογίας που ίσως του προσφέρει την ευκαιρία να αποφύγει τον αφανισμό στο μέλλον. Θα τα καταφέρει; Ή θα αναλωθεί σε εσωτερικές έριδες δίχως κανένα νόημα, στερώντας την ελπίδα από τις επόμενες γενιές να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να προσφέρουν και να ανακαλύψουν νέους φανταστικούς -όσο και επικίνδυνους- κόσμους; Αυτό είναι πλέον το στοίχημα και είναι μεγάλο...


Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ