11 Μαΐου 2017

ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΣΦΙΞΑΝ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ! Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα στο 2,1%

Ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7% το 2017 - Μοσκοβισί: Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις μας λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης


Ανάπτυξη ύψους 2,1% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2017, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Στις χειμερινές προβλέψεις της, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο η Επιτροπή εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7% το 2017 και το 3,1% το 2018. Ωστόσο, τα σημερινά νούμερα είναι ελαφρώς αναθεωρημένα προς τα κάτω, καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να  μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ  το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Μοσκοβισί: Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις μας λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η προς τα κάτω αναθεώρηση για την ανάπτυξη έγινε λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Εάν όμως έχουμε μία επιτυχία τότε είμαι σίγουρος ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν ραγδαία» πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος. «Γι' αυτό και το μήνυμα μου, επαναλαμβάνω, είναι να κλείσουμε τη β΄ αξιολόγηση και να έχουμε μία «όσο το δυνατον πιο φιλόδοξη συμφωνία. Ετσι θα επανέλθει σε μία τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης γιατί είναι μία δημιουργική, καινοτόμα και ευέλικτη οικονομία, που ανταποκρίνεται στις αλλαγές».

Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος ότι «στο Eurogroup της 22ας Μαϊου θα έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα» καλώντας τους εταίρους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί λειτουργώντας «με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης» ώστε με μία «παγκόσμια συμφωνία» η Ελλάδα να έχει διατηρίσημη ανάπτυξη.

«Το κλίμα των συζητήσεων έχει αλλάξει και καλωσορίζω την τεχνική συμφωνία που επέτυχαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Τώρα η ευθύνη είναι πάνω μας για να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις. Ελπίζω ότι η συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί θα είναι και όσο το δυνατόν πιο ευρεία και θα συμπεριλαμβάνει και το χρέος. Κάτι που ζητά και το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το κλίμα είναι θετικό. (...) Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μία παγκόσμια συμφωνία που θα φέρει τη διατηρίσημη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα λαβουν όλοι τις ευθύνες τους και το μερίδιο των προσπαθειών που πρέπει να γίνουν τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει και οι εταίροι να λειτουργήσουν με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης (...) Το πολιτικό μου μήνυμα είναι πως τώρα πρέπει να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία και φιλόδοξη συμφωνία».

Όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί η ανάπτυξη στην Ελλάδα συνδέεται με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα. «Εάν θέλεις ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να κλείσεις γρήγορα μία συμφωνία. Αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους να εργαστούν εντατικά για να κλείσουν τη β' αξιολόγηση.